19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

AİHM’den 'zorunlu din dersini kaldırın' kararı!

AİHM, Türkiye’den zorunlu din dersi uygulamasına son vermesini istedi. Kararda, Sünni İslam’a daha fazla yer ayrılmasının “beyin yıkamak” anlamına gelmediğine vurgu yapıldı.

16 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
AİHM’den 'zorunlu din dersini kaldırın' kararı!

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eğitimde zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine karşı Ankara’dan davacı olan 14 Türk vatandaşının 2011 yılında açtığı davada Türkiye’yi haksız buldu. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) eğitim hakkıyla ilgili maddesinin ihlaline hükmetti. Mahkeme, Türk hükümetinden “zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini” istedi. Kararda, Türkiye’de din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarının içeriğinde yapılan son değişikliklerin “yetersiz” olduğu belirtilip, devletin dini konularla ilgili düzenlemelerde “yansız ve tarafsız olma yükümlülüğü” hatırlatıldı.

Beyin yıkamak değil

AİHM, kullanılmakta olan din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarında Türkiye’de çoğunluğun ait olduğu Sünni İslam’a daha fazla yer ayrılmasının “beyin yıkamak” anlamına gelmediğini belirterek, Alevi inancının özellikleri dikkate alındığında, ebeveynlerin çocuklarında okul ile kendilerine has değerler arasında bir “bağlılık çatışması” yaratabileceğini düşünmekte haksız olmadıklarına kanaat getirdi. Mahkeme, en kısa sürede din derslerinin zorunlu olmaktan çıkartılıp, öğrencilerin muaf tutulabilecekleri bir sisteme geçilmesi gerektiğine hükmetti.