19 Mayıs 2024 Pazar / 12 Zilkade 1445

Akdeniz’e demirledi

ABD Başkanı Obama, kimyasal silahlarla yapılan katliamın ardından Suriye’ye müdahale için ‘Kosova Modeli’ni gündemine aldı. Libya’daki askeri müdahalede kullanılan nükleer uçak gemisi USS Mahan’ın Akdeniz’deki görev süresi uzatıldı.

25 Ağustos 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Akdeniz’e demirledi

Suriye’deki kimyasal silahla yapılan katliam daha öce ‘Kimyasal silahların kullanımı kırmızı çizgimizdir’ diyen Obama yönetimini hareketlendirdi. ABD Başkanı Obama’nın askeri danışmanlarına Suriye müdahale için ‘Kosova Modeli’ üzerinde çalışma talimatı verdiği öğrenildi. Bu arada ABD’nin Asya’daki bir nükleer uçak gemisi ve 4 destroyeri de Akdeniz’de yönlendirildi. İstihbarat kaynakları ABD’nin Suriye’ye savaş gemileri aracılığıyla bir Cruise füzesi saldırısı gerçekleştirebileceğini belirtiyor.

Suriye’de Şam yönetiminin kimyasal saldırısı ABD’yi biraz olsun hareketlendirdi. 2 yıldır 100 bini aşkın insanın öldüğü 2 milyon insanın mülteci konumuna düştüğü savaşın sonlandırılması için harekete geçmeyen Obama hükümetinin ulusal güvenlik ekibi Kosova’daki NATO müdahalesine benzer bir müdahale formülünü değerlendiriyor. New York Times gazetesinin üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Kosova modeli Beyaz Saray’da üzerinde durulan seçeneklerden biri. İstişarelerde olası hava saldırısının Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Mısır gibi komşu ülkelere mülteci akını gibi sonuçları da gündeme geldi. 1999 yılında Amerikan Başkanı Bill Clinton, BM Güvenlik Konseyi’nden ümidi kesince, sivil nüfusu koruma ilkesiyle 78 gün süren NATO müdahalesinin önünü açmıştı. Aynı model 8 bin Müslüman’ın Sırplar tarafından soykırıma uğradığı 1991-1195 arasında yaşanan Bosna Savaşı’nda da uygulanmıştı.

İran’dan savaş gemisi tepkisi

Obama yönetimi ayrıca Akdeniz’deki savaş gemisi sayısını arttırdı. Savunma Bakanı Chuck Hagel, “Başkanın tercih ettiği seçenek için askeri kapasitemizi konumlandırıyoruz” dedi. Pentagon ise görev süresi dolan USS Mahan savaş gemisinin Virginia’daki üssüne dönmek yerine Doğu Akdeniz’de kalması talimatını verdi. USS Mahan Libya’da da görev yapmıştı. ABD’nin bu çıkışına İran’dan tepki geldi. İran Dışişleri, Suriye’ye askeri müdahale için uluslararası bir izin bulunmadığını belirterek, “ABD’nin kışkırtıcı açıklamaları veya bölgeye savaş gemisi gönderilmesi, durumu daha da tehlikeli bir hale getirecektir” dedi.

Katliamın delilleri toplanıyor

Öte yandan ABD’li ve Avrupalı güvenlik kaynakları saldırıyı Esad hükümetinin onayıyla Suriye güçlerinin düzenlediğini, söz konusu bulguların henüz ilk aşamada olduğunu ve tedbirle yaklaşılması gerektiğini ifade etti.

KOMUTANLAR ÜRDÜN’DE TOPLANACAK

ABD ve Türkiye başta olmak üzere yedi ülkenin genelkurmay başkanlarının önümüzdeki beş gün içinde Ürdün’de Suriye konulu bir toplantı yapacağı bildirildi. Ürdün resmi haber ajansı En Nahar “Suriye’nin Dostları Grubu’nun genelkurmay başkanları arasında Amman’da bir toplantı yapılacağını” duyurdu. İddia, ilk olarak öABD’li gazeteci Laura Rozen tarafından ortaya atılmıştı. Rozen, sosyal medya hesabından hesabından paylaştığı mesajında, “ABD, Ürdün, Suudi Arabistan Türkiye, Katar, İngiltere ve Fransa’nın genelkurmay başkanları 3-5 gün içinde Ürdün’de Suriye konulu bir toplantı yapacak” demişti.