26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Almanya Erbil'e asker gönderdi

Almanya, Kürtlere yardımı koordine etmesi için Kuzey Irak'a 6 asker gönderdi

28 Ağustos 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Almanya Erbil'e asker gönderdi

Alman Federal Ordusu, Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Kuzey Irak'ta Kürtlere yardımı organize etmek için 6 asker gönderdi. Federal Ordu'nun internet sitesinde, bölgedeki Kürt savaşçılar için askeri malzemenin hazırlandığı ve kısa bir sürede gönderileceği bildirildi.

Kürtlere silah yardımı ise Pazar günü Federal hükümet tarafından kararlaştırılacak. Başbakan Angela Merkel, önce ilgili bakanlıklarla bir görüşme yaparak, hangi silahların gönderileceğine karar verecek. Daha sonra da koalisyon ortakları tarafından onaylanacak.

Bir gün sonra, yani Pazartesi günü Kuzey Irak'taki Kürtlere silah yardımı konusu, Federal Parlamentonun olağanüstü oturumunda görüşülecek. Merkel, ARD'ye bağlı televizyon kanalı MDR'e verdiği demeçte, silah gönderme kararı yetkisinin Federal hükümete ait olduğunu, Parlamentonun yalnızca konu hakkında bilgilendirilerek, oturumda tartışılabileceğini söyledi. Muhalefet partileri ise kararın Federal Parlamentoda alınması için ısrar ediyorlar.

Koalisyon ortakları CDU/CSU ve SPD, Pazartesi yapılacak özel oturumun sonunda, IŞİD'e karşı savaşan Kürtlere silah gönderilmesi için Federal Parlamentoda da bir karar alınmasını istiyorlar. (Dünya Bülteni)