9 Mayıs 2024 Perşembe / 2 Zilkade 1445

Amerika’ya Kolomb’tan 500 yıl evvel Müslüman gemiciler gitti

Amerika’yı kimin keşfettiği konusunun dünyada da tartışıldığı bildirildi. Müslüman bilimadamlarının 10’uncu yüzyılda yeni kıtanın keşfedildiği hatta ticaret bile yapıldığını anlatan eserleri bulunuyor. Kolomb’un gemisinde bulunan gizemli bir Müslüman’ın keşifte büyük rol oynadığı belirtiliyor.

21 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Amerika’ya Kolomb’tan 500 yıl evvel Müslüman gemiciler gitti

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın Amerika’yı Kolomb’tan önce Müslümanların keşfettiğine dair açıklamasının başlattığı tartışmanın dünyada da gündemde olduğu belirtildi. Toronto İslam Enstitüsü’nde ders veren İslam tarihçisi Dr. Abdullah Hakim Quick’in 2007’de kaleme aldığı “Kolomb’dan Önce Amerika’nın keşfi”makalesinde Kolomb’un filosunda keşifte önemli bir rol oynayan Rodrigo adlı Müslüman bir gemiciden bahsediliyor. Aynı gemici, Ankara Halkevi tarafından yayımlanan CHP’ye yakın ‘Ülkü’ dergisinin Temmuz 1934 tarihli sayısında Miralay Abdurrahman imzalı bir yazıda da konu ediliyor. Yazıda Kristof Kolomb’un gemisine aldığı Rodrigo adında esrarengiz bir Müslüman ile sürekli müzakerede bulunduğu ifade ediliyor.

Kolomb’un kaleminden Rodrigo

Kolomb, Paris kütüphanesinde bulunan hatıratında ise gemide kimliğini sadece kendisinin bildiği bir Müslüman olduğunu, bu bilgiyi kendisinden başka kimsenin bilmediğini ve yeni dünya keşfi şerefini, bir Müslümana vermek istemediğinden kraliçenin verdiği mükafatı kendisine teslim etmediğini ifade ediyor.

Fransız amiral Charcot anlatıyor

Fransız amirallerden Dr. Charcot, 1928 yılında yayınladığı “Colomb Vu Par Un Marin-Bir denizci tarafından K.Kolomb hakkında görüşler” isimli eserinde, o kitaptan alıntılar yaparak keşif sırasında yaşananları adım adım naklediyor. Dr. Charcot, Kolomb’un seyahate çıkmadan evvel yanına aldığı bir haritaya ve gemide Müslüman bir denizcinin varlığına kitabında yer veriyor. Dr. Charcot kıtanın ilk görüldüğü geceden bahsediyor. Ve o geceyi orada bulunan subaylardan Las Casas’ın sözleriyle “...Rodrigo de Triana isimli denizci, karayı ilk gören oldu...” Dr. Charcot para ödülü elinden alınan Rodrigo’nun ise Müslüman olduğununa dair söylentilerin olduğunu ve belki de Kolomb’un keşfedilen toprakların ilk olarak onun tarafından görülmüş olmasını istemediğini belirtiyor.

Arapça sikkeler ve kitabeler bulundu 
 
Toronto İslam Enstitüsü’nden İslam tarihçisi Dr. Abdullah Hakim Quick  2007’de kaleme aldığı “Kolomb’dan Önce Amerika’nın keşfi” makalesinde de Kolomb’dan çok daha önceleri Müslümanların kıtaya ulaştıkları ve yerel halka ticaret yaptıkları ifade ediyor. Hatta Müslümanlar yerel kültür üzerinde etkilerini ve eserlerini bırakmış. İki dünya arasında bilgi alışverişi ve ticaret başlamış. Arapça dilinde kitabeler, sikkeler, heykeller bulunmuş. 1920 yılında Harvard Üniversitesi öğretim görevlilerinden Amerikalı tarihçi ve dil bilimci Leo Weiner “Afrika ve Amerika’nın Keşfi” kitabında Kolomb’un Afrikalılardan ve Amerika kıtasında yaşayan Müslümanlarda haberi olduğunu ileri sürdü. 
 
Müslümanlar üç sefer daha yaptı  
 
BÜYÜK İslam tarihçisi El Mesudi 956 yılında yazdığı bir makalede 889 yılında Endülüs’ten gerçekleşen bir seferden bahsediyor. Müslümanlar tarafından Amerika’ya yapılan iki sefer daha kayıtlarda mevcut. Biri 999 yılında Granada’dan kalkan Ibn Farrukh. Diğeri ise 12. yüzyılda Muhammed Şerif el-İdrîsî’ye ait. İdrisi, Lizbon’dan batıya doğru sefere çıkan bir grup Müslüman denizciden bahsediyor. Müslüman denizciler Karayip’te eser düştükleri yerlilerden, yerlilerden birinin Arapça bilmesiyle serbest kaldığı anlatılıyor. El İdrisi’ye göre Arapça bilen yerlinin varlığıı daha önce kayıtlara girmeyen bir sefere işaret ediyor.