20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Astronot dışkısını yakıt yapıyorlar

Amerikan bilim adamları, astronotların dışkısını uzay gemileri için metan yakıtına dönüştüren teknoloji geliştirdi.

28 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Astronot dışkısını yakıt yapıyorlar
NASA, günümüzde organizma atıklarını özel konteynerlerde topluyor. Bu konteynerler, uzay aracı tekrar atmosfere girdiğinde yanarak kül oluyor. Ancak bu yöntem, gelecekte örneğin Ay yüzeyinde üs kurma amacıyla yapılacak uzun süreli uçuşlar için uygun değil. Ay yüzeyine bırakılması da istenmiyor.
 
Advances in Space Research dergisi Florida Üniversitesi’nin bülteninde yer alan habere göre NASA, yardım için Profesör Pratap Pullammanappallil’e başvurarak yapay dışkı ve gıda atıklarıyla dolu konteynerler sundu. Profesör, bir sıra laboratuvar deneyi gerçekleştirerek bu atıklardan alınan metanın hızını ve hacmini ölçtü. İcat edilen sistemin bir hafta içerisinde kişi başına günlük 290 litre metan ürettiği ortaya çıktı.
 
Pullammanappallil’in tasarladığı biyoreaktör, organik bileşimleri parçalıyor ve bunun sayesinde atıklardan yaklaşık 750 litre içilemez (teknik) su elde ediliyor. Bu su, daha sonra elektroliz yoluyla hidrojen ve oksijene parçalanarak astronotlar için acil hava kaynağı oluşturulabilir.