20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Avrupa Ortadoğu gibi parçalara bölünüyor

İskoçya'da yapılacak olan referanduma birkaç gün kala Avrupa'daki birçok devlette bölgesel sorunlar baş gösterdiği görülmektedir. Uzun yıllardan beri Avrupa'nın bir parçası olarak varlıklarını sürdüren bu bölgeler, devletlerinin ayrımcılık politikalarından şikayetçi ve bağımsızlık istiyorlar.

stargazete.com17 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Avrupa Ortadoğu gibi parçalara bölünüyor

Avrupa Serbest İttifakı tarafından hazırlanan haritada Avrupa'nın genelindeki 40'a yakın aşırı milliyetçi özerk yerleri göstermektedir. Haritada gösterilen yerlerde eğer ayrılıkçılar istediklerini elde ederse Avrupa'nın Ortaçağ'a döneceğini belirtiyor. Haritada ayrılıkçıların bağımsızlık isteklerinin gerçekleşmesi durumunda Avrupa'nın şekil alacağı son hali göstermektedir.

Haritada gösterilen ayrılıkçı hareketlerin özellikleri iyi bilinmektedir. İspanya'nın kuzeyindeki güçlü Bask Milliyetçi hareketi ve Fransa'nın güneyinde yer alan Savoy bölgesindeki Savoyan Birliği bağımsızlıklarını istiyorlar. Ki Savoy bölgesi 405.500 kişilik bir nüfusa sahip.

Haritada 12.5 milyon nüfusa sahip Baverya'nın Almanya'dan ayrılmış olduğunu göstermektedir. Baverya 1871'den beri milliyetçiliğiyle fenomen olmuş bir bölge.                                                                    

Venedik milliyetçileri 1100 yıllık Venedik Cumhuriyeti'nin yeniden kültür, miras, dil ve gelenek olarak yeniden keşfedilmesini isteyen bölgesel bir harekettir ve aynı zamanda dünyanın ilk modern cumhuriyetlerinden biridir. Bağımsızlık sorununun temel nedeni vergiler, bürokrasi ve İtalyan hükümetlerinin 1970'lerden 80'lere kadarki beceriksizliğinden kaynaklanıyor. İşsizliğin çok yüksek rakamlarda olması ve ekonomik kriz bu gerekçelerin temelini oluşturmaktadır.

Bazı Cornwall (İngiltere'de bir şehir) sakinleri siyasi ve aynı haklara sahip İskoçya ve Galler'in bağımsız olması gerektiğini söylüyor.

Bask milliyetçiliği üzerine yapılan son anketlere göre sadece bir yıl içinde bağımsızlık isteyenlerin yüzde beş arttığını ortaya koymaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Veneto ayrılıkçılarının lideri Gianluca Busato'nun yaptığı açıklamada, "Venedik'in bağımsızlık hakkı, Batı dünyasının kötü bürokratik canavarından kurtulmak için tek yoldur. İtalya Devleti kana susamış bir canavardır" dedi.