26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Azgın İsrail

Ateşkes çabalarının yoğunlaştığı bir süreçte şiddetlenen İsrail saldırıları Ramazan Bayramı’nda Gazze’deki her noktayı hedef aldı. Kentte güvenli nokta bırakmayan İsrail, elektrik santralini, Hamas lideri Haniye’nin evini, camileri ve mülteci kamplarını bombalamayı sürdürdü.

30 Temmuz 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Azgın İsrail

Gazze’de devam eden İsrail katliamlarının sona ermesi için başlatılan ve Türkiye’nin de kilit rol oynadığı uluslararası çabalar devam ederken, İsrail hukuk tanımazlığını sürdürüyor. Bayramın ilk günü yoğun bir şekilde Gazze’yi bombalayan Yahudi devleti, gece de 150 noktayı vurdu. İsrail ordusunun, dün sabahtan bu yana Gazze’ye hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılarda 85 kişi hayatını kaybetti, 260 kişi yaralandı. Gazze’de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı, 7 Temmuz’dan bu yana hayatını kaybeden Filistinli sayısının bin 216’ya, yaralıların ise 7 bine ulaştığını duyurdu. Bakanlık ölenlerin 251’i çocuk, 94’ü kadın, 50’sinin yaşlı olduğunu açıkladı. 

Anadolu Ajansı hedef alındı

İsrail’in kural ve etik tanımazlığı bir başka boyuta ulaştı ve aralarında AA Gazze bürosunun da bulunduğu kritik noktalar hedef alındı. Hamas lideri İsmail Haniye’nin evi, camiler, mülteci kampları bombalandı. Sonuçları açısından en büyük saldırı ise Gazze elektrik santraline yapılan bombardıman oldu. İsrail’in gece yarısı saldırısı, Kassam Tugayları tarafından on İsrail askerinin öldürülmesinin hemen ardından geldi. İzzeddin el-Kassam Tugayları, 17 Temmuz’dan bu yana 110’dan fazla İsrail askerinin öldürüldüğünü bildirdi. İsrail tarafı ise şu ana kadar 55 askerinin öldüğünü açıkladı.

Çocukları gece uykuda katletti

İsrail’in, Ramazan Bayramı’nın birinci gününde Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 30 evin tamamen yıkıldığı, 40 binada ise kısmi tahribat meydana geldiği bildirildi. Görgü tanıkları ise İsrail’in gece boyunca Gazze’deki hükümet binaları ile evleri hava, kara ve denizden bombalamaya devam ettiğini, saldırılar sebebiyle aralarında çocukların da olduğu ölü ve yaralananların bulunduğunu ifade etti.

Elektrik santralini vurdu

İsrail ordusunun Gazze’deki elektrik santralinin ana yakıt tankını vurması üzerine üretimin tamamen durduğu bildirildi. Gazze Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı Fethi eş-Şeyh Halil, “İsrail’in Gazze’deki tek elektrik santralinin ana yakıt tankerini vurması üzerine üretim tamamen durdu” dedi. İsrail’in daha önce bazı elektrik ana  hatlarını kesmesi dolayısıyla enerji açığı yüzde 90’a ulaşmıştı. Gazze’nin elektrik ihtiyacını karşılamak için yaklaşık 360 megavat gücünde enerjiye ihtiyaç duyuluyor.

Haniye’nin evi bombalandı

Hamas lideri İsmail Haniye’nin evi İsrail bombalarının hedefindeydi. Hamas ile İsrail arasında ateşkes görüşmeleri sürerken, İsrail uçakları Gazze’de Hamas’ın bir numaralı isminin evini vurdu. Saldırıda ev yerle bir oldu. Ölen ya da yaralanan olmazken, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını israilli yetkililer, “olayı araştırıyoruz,” ifadesiyle yanıtladılar. İsrail, Hamas’ın tünellerini bombaladığı iddiasıyla 20 günden fazladır sivillerin yaşadığı evlere saldırıyor. Önceki geceki şiddetli bombardımanın ardından Gazze’de “güvenli bina” kalmadığı bildirildi.