23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

'Beyrut'taki bütün Türkler bizim için hedeftir'

Suriye'nin Azaz kentinde isyancıların elinde esir tutulan dokuz Lübnanlı'nın aileleri, iki THY pilotunun Beyrut'ta kaçırılmasıyla ilgili olarak gözaltına alınan Muhammed Salih'in serbest bırakılmamasının ardından dün büyük bir tehdittte bulundu.

13 Ağustos 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
'Beyrut'taki bütün Türkler bizim için hedeftir'
Lübnan haber sitesi Naharnet'in bildirdiğine göre, İçişleri Bakanı Mervan Şerbil'le Salih'in serbest bırakılması talebiyle bir görüşme yapan ailelerin sözcüsü Hayat Avali, "Şerbil, Muhammed Salih'in masum olduğunu ve şüpheler nedeniyle gözaltında olduğunu söyledi. Ama Salih hâlâ serbest bırakılmadı ve Beyrut sokaklarında dolaşan herhangi bir Türk vatandaşı kaçırılabilir. Beyrut sokaklarındaki tüm Türkler bizim için hedeftir" diye konuştu.

THY pilotlarını kaçırdığını açıklayan "İmam Rıza'nın Ziyaretçileri" adlı grup, pilotlara karşılık Suriye'de isyancıların elinde esir olan dokuz Lübnanlı'nın serbest bırakılmasını talep etmişti.

DIŞİŞLERİ UYARMIŞTI
Pilotların kaçırılmasının ardından Türkiye Beyrut'taki Türk Ticaret Merkezi ve Kültür Merkezi'ni geçici olarak kapatmıştı.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız, AFP'ye yaptığı açıklamada, "güvenlik önlemi olarak" bu kararın alındığını belirtirken, Türk Hava Yolları'nın da kent merkezindeki bürosu yerine yerine Beyrut Uluslararası Havalimanı'ndan faaliyetlerini yürüttüğünü ifade etmişti. Büyükelçi Özyıldız, Beyrut'taki Türk binalarının korunması konusunda Lübnan güvenlik servislerinin almış olduğu önlemleri de memnuniyetle karşıladıklarını söylemişti.

Dışişleri Bakanlığı, hafta sonunda da Türk vatandaşlarını Lübnan'a gitmemeleri konusunda uyarmış, hali hazırda bu ülkede olan vatandaşlara da Türkiye'ye dönmeleri için çağrıda bulunmuştu.

KAYINBİRADER YAKALANDI, OĞUL İSE ARANIYOR
Lübnan’da iki Türk pilotun kaçırılmasının ardından Muhammed Salih'i gözaltına alan Lübnan polisi şimdi olayın “beyni” olduğu sanılan Ali Cemil Salih’in peşinde. İlk şüpheli, Suriye’de geçen yıl kaçırılan ve halen alıkonan Cemil Salih’in kayınbiraderi. İkincisi ise oğlu...

Ennahar gazetesinin haberine göre, Muhammed Salih, “telefon dinlemeleri sonucunda Türk pilotların kaçırılmasıyla ilgisi tespit edilince” önceki akşam ailesiyle birlikte otomobiliyle seyahat ederken gözaltına alındı. Haberde, pilotların kaçırılmasının ardından Salih’e telefon edip kutlayanlar olduğu ve “Salih’in olaydaki rolünün burada bittiği” belirtildi.

SURİYE BAĞLANTISI KESİN
Gazeteye konuşan kaynaklara göre Türk pilotlar Murat Akpınar (48) ve Murat Ağca’nın (38) kaçırılması “hiç şüphesiz Suriye’de muhaliflerin Lübnanlı dokuz hacıyı kaçırmasına bağlı.” Suriyeli muhaliflerin esir Lübnanlıları Kilis’e götürdüğü iddiası da gazetede yer buldu.

Türk istihbarat birimleri ise pilotların Lübnan’ın doğusundaki Bekaa Vadisi içinde veya yakınında tutulma ihtimaline ağırlık veriyor.

TAMAMI TESPİT EDİLDİ
Lübnan kanalı Future TV, “İstihbarat Dairesi iki Türk’ü kaçıranların tamamını tespit etti ve operasyona katıldığı şüphesiyle Muhammed Salih’i gözaltına aldı” ifadesini kullandı. Lübnan İçişleri Bakanı Şerbil ise Lübnan’ın Sesi radyosuna, “Salih’in salıverilmesi veya tutuklanması talebiye mahkemeye sevk edilmesi kararını savcılık verecek” dedi.