25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Detroit'in ardından Flint de iflas etti

ABD'NİN otomotiv merkezi konumundaki Detroit'in ardından Michigan eyaletindeki Flint şehri de iflasını duyurmaya hazırlanıyor.

9 Temmuz 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Detroit'in ardından Flint de iflas etti

William Durant ve Charles Stewart Mott'in General Motors'u kurduğu, bir zamanlar 200 bin nüfuslu şehir olan Flint, fabrikalardaki büyük zararlar ve ödenmeyen borçlar yüzünden hayalet kente döndü. Yıllık geliri 5 milyon dolara, nüfusu 100 bine düşen Flint'in bütçe açığı 12.9 milyon dolara dayandı. Şehirde kalanlar için tek kurtuluş vergilerin düşürülmesi, borçların yeniden kredilendirilmesi ve emeklilik haklarının revize edilmesi gibi bir dizi bütçe düzenlenmesinden geçiyor.

Flint Valisi adına konuşan şehrin mali işler yönetecisi Rick Snyder, "Detroit ile aynı uçurumun kıyısındayız" sözleriyle iflas söylentilerini doğruladı. Detroit'ten önce Kasım 2011 yılında  ABD'nin Alabama eyaleti ülke tarihinin en büyük yerel yönetim iflası için başvuruda bulumuştu.  Jefferson kentinin borçları 4.1 milyar doları bulunca iflas haberi gelmişti. Ancak bu buzdağının görünen kısmıydı. Gerçekte Jefferson yetkilileri, üç yıldır iflas etmemek için her yola başvurmuştu. Çare kalmayınca haber Amerikan kamuoyuna duyurulmuştu.  Flint'in de iflasın eşiğinde olduğu söylentileri ilk kez Temmuz 2013'te çıktı. Amerikan medyasında yer alan haberlere göre ülkede iflas etme tehlikesi altında olan düzinelerce şehir var. Amerikan federal mahkemesine sunulan iflas davasında yargıcın bütçe kesintilerini uygulamak için belediyeye ek süre tanıması şehri az da olsa rahatlatsa da ekonomistler iflasın durdurulamayacağı konusunda hemfikir.