18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Birazcık zehirden zarar gelmez!

Yapılan araştırmalar bitkilerin sanıldığının aksine antioksidan kaynağı olmadığını ortaya çıkardı.

stargazete.com1 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Birazcık zehirden zarar gelmez!

Bitkiler her zaman antioksidan olma özellikleri nedeniyle övülürler. Fakat son zamanlarda yapılan araştırmalar bu fikri baş aşağı ediyor. Örneğin brokoli vücuda iyi geliyor fakat antioksidan özelliği taşıdığı için değil aksine vücudu strese, gerilime soktuğu için.

Bu da multivitaminlerin (antioksidan tamamlayıcılarının) işlevsiz olduğunu ve doğru besinlerle vücudumuzda gerçekleşen stresin yararlı olduğunu gösteriyor. Peki antioksidan tamamlayıcılarımızı almaya devam etmeli miyiz?

Araştırmalara göre fazla doz antioksidan almaya ihtiyacımız yok, vücudumuzu antioksidan üretmeye mecbur bırakmak için strese ihtiyacımız var.

Kolorado Üniversitesi endokrinoloğu Dr. Philip Hooper konuyla ilgili olarak, "Herkes oksidasyonun kötü, antioksidanın iyi olduğunu düşünüyor fakat bu saçmalıktır, biraz zehir vücuda iyi gelir" diyerek "Bu zehir özellikle zor koşullarda yetişen bitkilerden gelir" sözlerini kullandı.

Bitkiler vücudunuzu yarışa hazırlayan egzersizler gibi stres yaptırarak toksinlerle baş edecek duruma getirir. Tamamlayıcılar ise bu biyolojik düzene sekte vurur. Antioksidan tamamlayıcıları Truva atı gibidir diyen Dr. Hooper, "Antioksidanlar iyi gibi görünürler fakat siz uyuduğunuzda oksidasyonları yok eder. Savunma mekanizmanızı da uyku moduna alır. Sadece tamamlayıcılara güvenmek vücudun antioksidan üretimini yıkar" şeklinde konuştu.

Dr. Hooper, E vitaminin kaslara yararını kabul ederken, bunun insanın fiziksel gücü geliştirdiği fikrini de küçümsüyor; "Bu yolda milyonlar harcadık, bu yanlış bir kanı ve toyca."