29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Boston saldırısında flaş gelişme

ABD'de Boston Maratonuna bombalı saldırı düzenlendiği şüphesiyle aranan 2 kişiden birinin polis tarafından yakalandığı, çıkan çatışmanın ardından yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği bildirildi. AP'nin geçtiği habere göre; şüphelilerin Çeçenistan kökenli iki kardeş olduğu öğrenildi. Şüphelilerin Tamerlan Tsarnaev ve Dzhokhar A. Tsarnaev isimli iki Çeçen kardeş olduğu belirtildi. Amerikan medyası, şüphelilerin, ABD'ye Türkiye'den gitmiş olabileceğini öne sürdü. İçişleri Bakanı Muammer Güler yaptığı açıklamada 'Çeçen bombacı 10 Temmuz 2003'te Türkiye'deydi, 10 gün kaldı. Saldırganların Türkiye ile herhangi bir ilgileri yok.' dedi.

19 Nisan 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Boston saldırısında flaş gelişme
Boston Globe gazetesi, şüphelinin, Boston'daki Watertown kasabasında polis tarafından kıstırıldığı ve yaşanan çatışmada yaralanan şüphelinin hastanede hayatını kaybettiğini yazdı.

Boston kent merkezine 10 dakika uzaklıktaki Watertown kasabasının Laurel Caddesi'nde meydana gelen çatışmada, silahlı iki kişinin polise saldırdığı ve birinin polis tarafından vurulduğu bildirilmişti.

Vurulan kişinin, Boston maratonuyla ilgili aranan 2 şüpheliden biri olduğu ifade edilirken, polisin diğer şüpheliyi aradığı kaydedildi.

Olaydan 2 saat önce de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) kampüsünde bir polis memuru öldürülmüştü.




BEYAZ ŞAPKALI KAYIP

Boston polisi, zanlılardan beyaz şapkalı olanın kayıp olduğunu belirterek, "silahlı ve tehlikeli" uyarısında bulundu.

AP'nin haberine göre ise Boston bombacıları Çeçenistan kökenli 2 kardeş.... Amerikan medyasında saldırganların ülkeye Türkiye'den geldiği iddia edildi.

Kaçan şüphelinin isminin Dzhokhar A. Tsarnaev (19) olduğu belirlendi. Tsarnaev’in Cambrigde’de yasal oturma izninin ve ehliyetinin olduğu belirtildi. Kardeşlerinin Cambrigde’de yaşadıkları ancak öğrenci olmadıkları belirlendi.

Tsarnaev’in de 2011 yılında üniversite eğitimi için 2,500 dolarlık burs kazandığı ifade edildi.

Dzhokhar A. Tsarnaev'in, Amerika'ya gitmeden önce bir süre Türkiye'de yaşadığı belirtildi

FBI dün iki şüphelinin görüntüsünü yayınlayarak, halktan destek istemişti.

AĞABEY BOKSÖRMÜŞ

Ağabey Tamerlan Tsarnaev'in ise 26 yaşında bir boksör olduğu öğrenildi.

Geçtiğimiz yıl fotoğrafçı Johannes Hirn'e bir röportaj ve fotoğraf veren Tamerlan, "Bir tane bile Amerikan arkadaşım yok, onları anlamıyorum" demiş.

Röportajda Tsarnaev'in aslen Çeçenistanlı olduğu ama beş yıldır ABD'de yaşadığı belirtiliyor.

OPERASYON GENİŞLETİLDİ

ABD'nin Boston kentinde, 15 Nisan'daki maratonu kana bulayan bombalı saldırının diğer failini arayan polis, operasyonun kapsamını genişletti.

Polis, şüphelilerden birinin Boston'a 10 kilometre mesafedeki Watertown'daki çatışmada ölmesinin ardından, ikinci şüpheli için düzenlenen operasyona Newton, Waltham, Belmont, Cambridge ve Allston-Brighton bölgelerini de dahil etti.


Boston'un batısındaki semt ve kasabalarda toplu taşıma hizmetlerini geçici olarak durduran polis, halktan bugün iş yerlerini açmamalarını istedi. Bölge sakinleri evlerinden çıkmamaları konusunda uyarıldı.

FBI, Boston maratonundaki saldırıyla bağlantılı olduğu düşünülen 2 şüphelinin fotoğraf ve videolarını yayımlamıştı.

Boston'da 15 Nisan'da 23 bin kişinin katılımıyla düzenlenen maratonun bitiş çizgisi yakınlarında 10 saniye arayla patlayan iki bomba, 3 kişinin ölümüne, 170'den fazla kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

GÜLER'DEN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Boston’daki saldırının faillerinden ölü olarak ele geçirilen zanlının 2003 yılında 10 gün Türkiye’de kaldığını açıkladı.

Bakan Muammer Güler, Budapeşte Süreci 5. Bakanlar Konferansı’nın yapıldığı Swissotel’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Boston’daki saldırıyla ilgili konuşan Bakan Güler, “15 Nisan tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Boston kentinde maratonun bitiş çizgisine yakın yerde meydana gelen patlamada 3 kişinin öldüğü 170’e yakın kişinin yaralandığı ifade edilmişti. Amerikan polisinin bu operasyonla ilgili olarak bu sabah bir operasyon yaptığı, 1 kişinin ölü ele geçirildiği, ele geçirilen kişilerin ikisinin Çeçen asıllı kardeş olduğu ve bunların bazı televizyonların veya haber kaynaklarının iddialarına göre Türkiye’den ABD’ye giden iki kardeş olduğu ifadesi yer aldı. Bu konuyla ilgili olarak derhal ilgili birimlere gerekli incelemeyi yaptırdık. İki kardeşten Tamerlan Tsarnaev isimli kişinin 1986 doğumlu olduğu, Kırgız pasaportuyla 9 Temmuz 2003 tarihinde İstanbul’dan giriş yaptığı, 19 Temmuz 2003 tarihinde de Ankara’dan çıkış yaptığı anlaşılmıştır” şeklinde konuştu.

Operasyonda sağ olarak ele geçirilen Tamerlan Tsarnaev’in kardeşi olduğu ifade edilen Dzhokhar A. Tsarnaev’in ise Türkiye’ye giriş çıkışı olmadığının anlaşıldığını anlatan Güler, “1986 doğumlu Tamerlan Tsarnaev’in yani ölü ele geçirilen kişinin beraberinde 1988 doğumlu Bela, 1990 doğumlu Aleyna ve 1967 Maret isimli aynı soyadları taşıyan kişilerin de 9 Temmuz’da giriş yapıp, 19 Temmuz’da çıkış yaptıkları anlaşılmıştır. Yani aile oldukları tahmin edilmektedir. Türkiye ile herhangi bir ilgilerinin olmadığını tespit ettik” diye konuştu.

Bakan Muammer Güler, Tamerlan Tsarnaev’in 10 sene önce 10 günlük bir süre ile Türkiye’ye geliş-gidişinden başka bir kayıt ve bilgi olmadığını ifade ederek, “10 sene önce gelmişler, 10 gün kalıp ayrılmışlar. Ölü ele geçirilen Tamerlan Tsarnaev isimli kişi. Bazı Amerikan kaynaklı televizyon veya internet haberlerinin bu konuyla ilgili farklı iddialar var. Türkiye’de oturdukları, buradan gittikleri gibi. Böyle bir konu söz konusu değil. Ayrıca emniyet yetkililerimiz FBI yetkilileriyle, Amerikan yetkilileriyle de bu konuda bilgi paylaşımında bulunmuşlardır” dedi.