20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Büyük savaş kapıda binlerce insan ölecek

Ukrayna Savunma Bakanı, Rusya’nın kendilerine karşı “büyük bir savaş” başlattığını ve onbinlerce insanın öleceği uyarısında bulundu. Buna karşılık Rusya ise olayı hem inkar etti hem de gözdağı verdi.

3 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Büyük savaş kapıda binlerce insan ölecek

Ukrayna Savunma Bakanı Valeriy Geletey, Rusya’nın kendilerine karşı ‘büyük bir savaş’ başlattığını ve onbinlerce insanın öleceği uyarısında bulundu. Açıklama, Ukrayna birliklerinin ülkenin doğusundaki Luhansk havaalanından çekilmek zorunda kalması ardından yapıldı. Bakan Geletey,  “İkinci Dünya Savaş’ından bu yana görmediğimiz kadar büyük bir savaş kapımıza dayandı. Bu büyük savaşta on binlerce insan ölebilir” ifadelerini kullandı.

Geletey, Ukrayna’nın doğusunda yürütülen terörle mücadele operasyonunun artık sona erdiğini, bundan sonra Rusya’ya karşı savunma yapmak zorunda olduklarını ifade etti. Geletey, ayrılıkçıların işgal ettikleri toprakların yanı sıra diğer bölgelere de ilerlemesinin engellenmesi için gerekli önlemlerin alınacağını kaydetti. Geletey, terör operasyonunu yürüten yüksek rütbeli komutanlardan 6’sının son bir hafta içinde görevden alındığını, yerlerine kendilerini ispat etmiş genç subayların atandığını duyurdu.

Putin: Kiev’e girebilirim

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ‘bu tür açıklamaların medeni bir devletin savunma bakanı tarafından yapılıyor olmasına inanmanın zor olduğunu’ söyledi. Lavrov ayrıca, Kiev’de bir araya gelen “savaş ekibinin” Washington, AB ve NATO tarafından desteklendiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ise Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya, “İstersem Kiev’i iki haftada alırım” dediği iddia edildi.

NATO yeni güç kuruyor

Öte yandan NATO, Doğu Avrupa’daki üyelerini Rusya’nın saldırganlığından korumak için acil müdahale gücü oluşturmaya karar verdi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen askeri gücün binlerce kişiden oluşacağını belirterek 28 üye ülkenin dönüşümlü olarak katılım sağlayacağını dile getirdi. Rasmussen, gerekli durumlarda askeri gücün 48 saatte konuşlanabileceğini söyledi. Buna karşılık Rusya’nın da askeri doktrinini değiştireceği bildirildi.