25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İskoçlar bağımsızlık referandumu için sandık başında

Yaklaşık 4 milyon İskoç bugün bağımsızlık referandumu için sandık başına gidiyor. Seçimdeki evet-hayır sonuçları İskoçya’nın Birleşik Krallık’la geçen 307 yıllık Beraberberliğinin devam edip etmeyeceğini gösterecek.

18 Eylül 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İskoçlar bağımsızlık referandumu için sandık başında

İskoçya’da yaşayan ve 16 yaş üzerindeki yaklaşık 4 milyon İskoç bugün bağımsızlık refendumu için sandık başına giderek, “İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?” sorusunun cevabını verecek.

“Bağımsızlığa evet” sonucunun çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından İskoçya 24 Mart 2016’da Birleşik Krallık’tan resmen ayrılacak.

İskoç gazetelerinde yer alan haberlere göre seçimdeki evet-hayır oranı çekişmeli olacak. The Herald gazetesi referandumun başa baş geçeceğinin öngörüldüğünü aktarırken, Scotsman gazetesi ise “Hayır oyu önde ama Evet farkı kapatıyor” diyor. Eski ABD Başkanı Bill Clinton ise referanduma giden İskoçlara çağrıda bulunarak bağımsızlığa “Hayır” demelerini istedi. 

Clinton, “Kimlik çatışmalarının yaşandığı bir dünyada, kendi kaderini tayin hakkının maksimum kılındığı bir birlikte yaşam ile, birlikte çalışıp birlikte yaşarken farklılıklarımıza saygı göstermenin mümkün olduğuna dair dünyaya güçlü bir mesaj verilmiş olur” dedi.

Britanya’yı parçalamak zayıflatır

Bu arada 14 eski askeri yetkili yayınladıkları ortak mektupta, bağımsızlığa “Evet” denilmesi halinde Britanya’nın saldırılara daha açık hale geleceğini vurguladı. Eski komutanların imzaladığı mektupta “Hepimizin güvenliği için ‘Hayır’  oyu önemlidir” ve “Britanya’yı parçalamak hepimizi zayıflatır” ifadesi yer aldı.

İskoçya Bölgelsel Yönetimi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi’nin lideri Alex Salmond ise, seçmenlere yaptığı çağrıda bağımsızlığa atıfla “Bu işi gerçekleştirelim, ‘Evet’ diyelim” dedi. Salmond, İskoç halkına yazdığı mektupta, özgüvenle sandığa gitmelerini istedi. Alex Salmond, İskoçya’nın artık kendi kaderini kendisinin belirlemesi, Londra’daki Birleşik Krallık Parlamentosunun “zincirlerinden” kurtulması gerektiğini söyledi.

Salmond, 307 yıllık birliğin artık ihtiyaçları karşılamadığını ve mevcut petrol kaynaklarıyla bağımsız İskoçya’nın dünyanın en zengin ülkelerinden biri haline geleceğini söylüyor.