19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Danimarka'dan şok IŞİD itirafı

Danimarka, kendilerinin yürüttüğü ayrımcılık politikaları yüzünden gençlerin IŞİD'e katıldığını itiraf etti.

Ünsal TURAN/KOPENHAG, (DHA) 30 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Danimarka'dan şok IŞİD itirafı
DANİMARKA'da Arhus Belediyesi ve Östjylland Polisi itirafta bulunarak, Ortadoğu'ya savaşa giden göçmen gençlerin ayrımcılık ve ırkçılık nedeniyle radikal gruplara katıldıklarını açıkladı. 
 
Arhus şehrinden Suriye ve Irak'a giderek IŞİD ve benzeri radikal gruplara katılan göçmen gençleri kurtarmak için girişimde bulunan belediye ve polisin belgelerinde yer alan cümlelerde, göçmen gençlerin ayrımcılık karşısında ne yapacaklarını bilemedikleri için Radikal gruplara katıldıkları belirtildi.  Aşrı sağ  Danimarka  Halk Partisi eski genel başkanı ve sözcüsü Pia Kjaersgaard iddiaları kabul etmeyerek, "Bazı imamlar gençlerin beynini yıkayarak ülkemizde ayrımcılık olduğunu kafalarına sokmuyorlar mı acaba" dedi. 
 
Arhus Belediyesi ve bölge emniyet müdürlüğünün ortak hazırladığı belgelerde ise "Radikalizmin artmasında ayrımcılık ve ırkçılığın en önemli ve ilk faktör olduğu ortada. Ayrıca resmi kurumların, okulların, belediyelerin iş yerlerinin göçmen gençlere karşı ten rengi, milliyeti ve inancı nedeniyle yaptığı ayrımcılık, gençlere yeterince ilgi göstermemek de radikal gruplara katılmalarına neden oluyor" denildi. 
 
Arhus bölgesi emniyet müdürlüğünün Adalet Bakanı Karen Espersen'e yazdığı yazıya ise henüz cevap verilmediği bildirildi.  İktidardaki Sosyal Demokrat Parti Sözcüsü Trine Bramsen, raporda yer alan iddiaları değerlendirerek, "Danimarka'ya gelen bir kişi, oyunun kurallarına ayak uydurmak zorunda. Kurallara uymayıp aşırı uçlara katılır, demokrasimize karşı mücadele ve faaliyet gösterirse ülkemizde işi yok" dedi. Arhus, belediye, okul ve polis işbirliği lideri Toke Agerschou, Müslüman gençlerle yönelik çalışmalar yaparken, çalışmaların hem aşırı dincilik, hem de aşırı sağcılığa karşı olduğunu söyledi. Toke Agerschou, aşarı sağcı Danimarkalı gençlerin geçmişine bakıldığında çocukluklarında hiç arkadaşları olmadığının toplumdan dışlandıklarının görüldüğüne dikkat çekerek, göçmen gençlerin de benzeri durumda olduklarını söyledi. Agerschou göçmen gençlerin saygı duyulmaya ihtiyaçları olduğuna dikkat çekti.