26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

DNA örneklerinde ‘zehir’ aranacak

Filistin lideri Arafat’ın zehirlenerek öldürüldüğü iddiasını soruşturan savcılar, Filistinli yetkililer eşliğinde açtıkları mezardan DNA örnekleri aldı.

AA RAMALLAH28 Kasım 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
DNA örneklerinde ‘zehir’ aranacak

Eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat’ın, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için mezarı açılarak naaşından DNA örneği alındı. Arafat’ın ölümünü incelemek üzere oluşturulan Soruşturma Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, daha önce Arafat için yapılması kararlaştırılan askeri törenin, naaşın mezardan çıkarılmaması nedeniyle iptal edildiği kaydedildi.

Açıklamada, öğleden sonra Yasir Arafat’ın mezarına çelenk bırakılacağı belirtildi. Soruşturma Komisyonu Başkanı Tevfik et-Tayravi, Tıp Komitesi Başkanı Abdullah el-Beşir ve Filistin Sağlık ve Adalet bakanlarının öğleden sonra Cumhurbaşkanlığı binasında basın toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

Elbiselerinde nükleer iz bulunmuştu

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) eski lideri Yasir Arafat’ın Ramallah’taki mezarı, bu sabah Fransız yargıçların huzurunda, İsviçre ve Rusya’dan komisyonların gözetiminde açılarak, uzmanların onayı ile naaş çıkarılmadan DNA örneği alındı. Yasir Arafat, 11 Kasım 2004’te Paris’teki Percy Askeri Hastanesi’nde 75 yaşında hayata gözlerini kapatmıştı.

Arafat’ın eşi Süha Arafat, eşine ait kıyafetleri Lozan’da bulunan bir laboratuvara incelenmek üzere vermişti. Kıyafetlerde yüksek oranda radyoaktif polonyum maddesine rastlanması üzerine Arafat’ın suikast sonucu öldürüldüğü yönündeki şüpheler artmıştı. Fransa’da görülen davada, mahkeme savcısının talebi üzerine Arafat’ın mezarının açılmasına karar verilmişti.