20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

''Dünün düşmanları bugün dost oldular''

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, 1. Dünya Savaşı'nını bitiren ateşkes anlaşmasının yıl dönümüyle ilgili, 'Bu anma etkinlikleri bizi, o günden bugüne katedilen mesafenin bilincine varmaya yönlendiriyor. Dünün düşmanları, bugün dost oldular' dedi.

AA12 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
''Dünün düşmanları bugün dost oldular''

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, 1. Dünya Savaşı'nını bitiren ateşkes anlaşmasının yıl dönümüyle ilgili, "Bu anma etkinlikleri bizi, o günden bugüne katedilen mesafenin bilincine varmaya yönlendiriyor. Dünün düşmanları, bugün dost oldular" dedi.

1. Dünya Savaşı'nı resmi olarak bitiren 11 Kasım 1918 tarihli ateşkes anlaşmasının yıl dönümü, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Jutta Wolke, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter ve İngiltere'nin İstanbul Başkonsolusu Leigh Turner ve 3. Kolordu Komutanlığı bünyesindeki Nato Birliği'ni temsil eden askeri heyetin de katıldığı törenlerle kutlandı.

Törenlere, Özel Küçük Prens ve Pier Loti Fransız liselerinden Fransız ve Türk öğrenciler de katıldı.

Anma etkinliği kapsamında Fransız Sarayı'nda verilen resepsiyonda konuşan Büyükelçi Laurent Bili, 1. Dünya Savaşı'nı "tarihin en yıkıcı çatışmalarından biri" şeklinde nitelendirerek, "Bu anma etkinlikleri bizi, o günden bugüne katedilen mesafenin bilincine varmaya yönlendiriyor. Dünün düşmanları, bugün dost oldular. Önümüzdeki 4 yıl boyunca sürecek 1. Dünya Savaşı'nın 100. yıl dönümünü anma etkinliklerinde daima mümkün olan işte bu uzlaşma mesajını vermek istiyoruz" diye konuştu.

"Barış bugün bile birçokları için bir hayal veya bir umut niteliğinde" ifadesini kullanan Bili, savaşın hala tüm kıtalarda sürdüğünü, Türkiye'nin yanı başında kadınlar ve erkeklerin özgürlükleri için savaştığını anlattı.

Salondaki lise öğrencilerine de seslenen Bili, "Barışın elde edilmesi zor ve sürdürülmesi hassas, doğası gereği müşterek ve devamlı çaba gerektirdiğini bilmelisiniz. Yarın, daha güzel bir dünya yaratmak için barış sizin heyecanınıza ve zekanıza ihtiyaç duyacaktır" şeklinde konuştu.

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach da Fransız askerlerine ait mezarlıklarda her yıl düzenlenen anma etkinliklerine bu yıl Türkiye'nin daha geniş şekilde katılmasına önem verdiklerini kaydetti. 

Domenach, törenlere lise öğrencilerini davet nedenlerini de "gençlerin okul sıralarında öğrendikleri 1. Dünya Savaşı'na yeni bir yaklaşımla daha yakından bakmalarını sağlamak" olarak açıkladı. Domenach, davetli öğrencilerin ortalama yaşının 16 olduğunu belirterek, savaş boyunca cephede hayatını kaybeden birçok askerin de yaşının bu civarda olduğunu hatırlattı.

Müslüman Fransız askerleri anıldı

Anma etkinlikleri kapsamında ilk tören, Maltepe Mezarlığı bünyesindeki Fransız Müslüman Mezarlığı'nda yapıldı. 1. Dünya Savaşı'nda Fransa için Doğu cephesinde savaşıp hayatını kaybeden Müslüman askerlerin gömüldüğü mezarlıkta, imam Osman Gökrem Fatiha suresini okudu. Diplomatların mezarlıktaki anıta çelenk bırakmasının ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Anma etkinliği kapsamındaki ikinci tören, Feriköy Hristiyan Mezarlığı'nda gerçekleşti. Burada yer alan Fansız askerlerine ayrılmış anıt mezarın başında rahip Gwenole Jeusset Hristiyan geleneklerine uygun dua okudu. Diplomatların ve askeri erkanın anıta çelenk bırakmasının ardından Fransız ve Türk milli marşları çalındı.

1. Dünya Savaşı'nı resmi olarak bitiren, İtilaf Devletleri ile Almanya arasındaki ateşkes anlaşması 11 Kasım 1918'de imzalandı. Bu tarih, taraf devletlerin birçoğunda resmi tatil ve "Ateşkes Günü" olarak anılıyor.