24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Dünya liderleri katliam fotoğrafları karşısında sessiz

Edas'ın Suriye'de yaptığı katliamı belgeleyen fotoğraflar vicdanı olan herkesi sarstı. Dünya, BM Güvenlik Konseyi'nden ve Cenevre'den gerçek çözüm adımları bekliyor. Suriye’de 13 yıl askeri polis olarak görev yapan “Cesar” kod adlı itirafçının paylaştığı 11 bin infaz fotoğrafı dünya basınında geniş yer buldu. Dünya liderleri ise sessizliğini koruyor.

22 Ocak 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Dünya liderleri katliam fotoğrafları karşısında sessiz
İNSANLIK SUÇU AMA...

Dünya medyasının flaş olarak duyurduğu utanç fotoğraflarına, katliamın sürmesinden BM Güvenlik Konseyi'ne üye ülkelerden ses yok. Türkiye'de de bazı çevreler 'zamanlama' tartışması yapıyor.

İRAN ŞÜPHELİ BULDU

Rusya, 'İnsanlık suçu ama gündem siyası çözüm' dedi. İngiltere delillerin Cenevre'yi etkilememesin istedi. Esad yanlısı İran ise "Cenevre 2 öncesi ortaya çıkması şüphe uyandırıcı" açıklaması yaptı.





İngiliz BBC internet sitesinde, “Suriye rejimi, işkence ve 11 bin infazla suçlanıyor” başlığını kullanarak, “Suriye rejiminin iç savaş başladığından beri sistematik işkence uyguladığı ve 11 bin kişiyi infaz ettiğine dair açık deliller var” ifadesini kullandı.

‘Rejim ölüm makinesi’

İngiliz The Guardian gazetesi, “Rejim tarafından işlenen ‘sistematik infaz’ın delilleri (rejimin savaş suçları mahkemesinde yargılanmasını gündeme getirdi” başlığını attı.  İngiliz The Independent gazetesi, “Fotoğraflar Esed rejimi tarafından yapılan sistematik işkencenin ispatı olabilir” başlığını kullandı. Fransız Le Monde gazetesi, fotoğraflar için “Rejimin ‘ölüm makinesi’ olduğunun ispatları” başlığı kullandı.

‘Endüstriyel katliam’

Alman Deutsche-Welle İnternet sitesi ise “Katar merkezli rapor Suriye’yi ‘sistematik işkence ve infazla’ suçluyor” başlığı kullanıldı. Haberi “Suriye’de endüstriyel kitlesel katliam” başlığıyla okuyucularına duyuran Hollanda’nın De Volkskrant gazetesi, Suriye rejiminden kaçan bir kişinin binlerce ölüye ait fotoğrafı muhaliflere ulaştırdığını yazdı.     Suriye’de Beşşar Esed rejiminin muhaliflere uyguladığı işkenceyi gösteren fotoğraflar Amerikan basınında da geniş şekilde yankı buldu.

‘Katliamın açık kanıtları’

Fotoğraflarla ilgili detaylar, CNN International, “Tüyler ürpertici Suriye fotoğrafları Esed rejiminin uyguladığı işkenceyi kanıtlayabilir” başlığıyla verdiği haberde, İngiliz ve Amerikalı hukuk uzmanlarından oluşan bir komisyonun hazırladığı raporla, Esed rejiminin “sistematik işkence” ve öldürmelerinin “doğrudan” kanıtlanabileceği belirtildi.

Lahey için delil niteliğinde

Haberde, araştırma komisyonu başkanı Sir Desmond de Silva’nın, yaşananları  Yahudi Soykırımı’nda yaşananlara benzettiği ve fotoğrafların uluslararası ceza mahkemesinde dava açmayı gerektirecek nitelikte olduğu şeklindeki sözleri de yer aldı.

Cenevre-2’yi altüst edebilir

Time dergisi de ünlü savaş suçları savcıları tarafından, Suriye rejiminin işkence uygulamaları hakkında “şok edici” bir raporun yayımlandığını belirterek, bunun barış görüşmelerini “altüst etme” ihtimali taşıdığını ifade etti.

Halep’te AA’YA SALDIRI 

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgüt Suriye’nin Halep kentinde bulunan Anadolu Ajansı’nın (AA) bürosuna baskın yaparak uydu cihazları başta olmak üzere bütün teknik ekipmana el koydu. Halep’in Şeyh Neccar bölgesine saldırı düzenleyen IŞİD aynı yerde bulunan AA’nın bürosuna baskın yaptı. Teknik malzemelere el koyan IŞİD militanları büroyu dağıtarak olay yerinden ayrıldı. AA ekibinin ise olaydan etkilenmediği bildirildi. İŞİD, daha önce de Milliyet fotomuhabiri Bünyamin Aygün’ün de bulunduğu birçok yerel ve yabancı gazeteciyi kaçırmıştı.

Rojava’da özerklik

Suriye Kürt bölgesi Rojava’ya bağlı üç bölgeden Cizire kantonu özerklik ilan etti. Üç resmi dile sahip olan Cizire Kantonu, başkanlık sistemi ve 22 bakanlıkla yönetilecek. Cenevre 2’ye Kürtlerin davet edilmemesi Türkiye ve Avrupa’da protesto edilirken, PYD’nin de içinde yer aldığı Kürt Yüksek Konseyi, Rojava bölgesinde özerklik ilan etti. Suriye kaynaklı habere göre, “Geçici Demokratik Özerk Yönetim Yasama Meclisi”, Mardin’in karşısında yer alan Amude kentinde toplanarak Cizire Kantonu Özerk Yönetimi’ni ilan etti.

Sistemli katliam

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, işkence fotoğrafları hakkında yöneltilen sorulara herhangi bir yanıt vermezken, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Direktörü Kenneth Roth, Suriye hükümetinin muhaliflere uyguladığı işkence fotoğraflarının insanlığa karşı korkunç oranda suç işlendiğini gösterdiğini belirtti.

Rusya: Suç yok demiyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, “Suriye’de savaş suçu yok demiyorum; suç var ve onları belgelendirmek lazım. Ancak kanıtları yeniden kontrol etmek gerekli” dedi. Savaş suçu sorumluluk prensibini kimsenin göz ardı etmediğini söyleyen Lavrov, “En önemli konu bu değil. Bir numaralı görev, Suriye’de akan kanın durdurulmasıdır” dedi.

İran: İkna olmadık

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, “Cenevre-2 arifesinde ortaya atılan bu iddialar şüphe uyandırıcı” dedi. Afham, “Suriye politikamız, siyasi yollarla çözüm aranması, dış askeri müdahale olmaması ve halkın gelecek tercihine saygıdır” dedi.