19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Dünyanın en büyük sarığı

Hindistan'da Sih inancına sahip Avtar Singh Mauni 45 kilo ağırlığında olan dünyanın en büyük sarığını giyiyor.

stargazete.com29 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:

13 olimpik yüzme havuzu uzunluğa uzunluğundaki sarığı tam 645 metre ve 45 kilo ağırlığındadır.

60 yaşındaki Mauni 16 yıldır düzenli olarak bu sarığı giydiğini söyledi. Bu devasa sarığı bağlamak için tam altı saat boyunca uğraşması gerektiğini söyledi.

Mauni, "Bunu bir yük olarak düşünmüyorum. Ben bu sarığı  giydiğimde mutlu oluyorum."

Mauni , bir binanın katlarını atar gibi en alt bir tabakadan üstte doğru bezleri koyarak sarığı yaptığını söyledi. Bazı zamanlarda eksik kalma duygusunu bu yolla atlattığını söyleyen Mauni, başında bu sarık olmadığında korktuğunu dile getirdi. Sih inancına sahip kişiler genellikle beş veya yedi metre giyerken Mauni sarığıyla bu seviyeyi daha da yükseltti.

Guinness Dünya Rekorlar kitabında şuan dünyanın en uzun sarığı 400 metre olarak geçiyor. Resmi olarak kayda geçmeyen Mauni'nin sarığı 645 metre ve çok rahat dünya rekorunu kırmış durumda.

Sadece mor ve turuncu renklerin olduğu bezler 30 kilo ağırlığında, buna dekoratif süslerle de eklenince  45 kiloyu buluyor.

Bütün bu giydiklerinin yanında toplamları 40 kilo olan bir kılıç ve bilezikler de takıyor.

Mauni, Pencaplıların  genelde yaptığı gibi motosiklet ile  ulaşımını yapıyor. Gittiği her yerde büyük bir ilgiyle karşılandığını ve hatta kendisine kutsiyet atfedenlerin de olduğunu söyledi.

Böyle bir sarık giymesinin bütün Sih inancındaki ailelerin çocuklarına iyi bir örnek olduğunu söyledi. Sih inancına sahip kişler genellikle sarık giyer.