20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Eriyen buzdağında yaşayacak

Şu an oldukça popüler olan ALS hastalığına dikkat çekmek için bir kova buzlu su isimli kampanyadan ilham alan 36 yaşındaki İtalyan maceraperest ve çevreci Alex Bellini, çok daha ciddi koşullarda gerçekleştireceği eylemi kapsamında eriyen bir buzdağı üzerinde tam bir yıl yaşamayı planlıyor.

stargazete.com3 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

İtalyan çevrecinin daha önceki faaliyetlerinde 22 bin km yol kat ederek 3 okyanusu geçtiği biliniyor.

Eski bir iktisat öğrencisi olan Bellini, oldukça ciddiye aldığı küresel ısınma ve iklim değişiklikleri konusunda bilimsel bir çalışma yapmak için Grönland kıyıları yakınlarında sürüklenen bir buzdağının üzerinde bir yıl boyunca yaşayacak. Yaşayacağı buzdağı üzerinde hayatta kalmak için 300 kilo kadar kuru gıdaya ihtiyaç duyacağını belirten Bellini, bir yıl boyunca evi olacak buzdağının tamamen erimesi durumunda ise genelde denizlerdeki petrol kulelerinin kurulması işlemlerinde kullanılan özel bir kapsülle akıntıya kapılmak suretiyle kurtarılıncaya kadar açık denizde yol alacak. Şu an İngiltere’de yaşayan maceraperest çevreci, üzerinde yaşayacağı buzdağını belirlemek için ise 2015’in bahar aylarında yol çıkacak.

İtalyan çevreci, gerçekleştirmeyi planladığı sıradışı deneyime ilişkin olarak verdiği demeçte şunları söyledi: ‘‘Buzullarda özelikle son yıllarda yaşanmakta olan erimenin gerçekten hangi boyutlarda olduğunu yerinde inceleyip anlamak istiyorum. Yapacağım deneyin ekosistemimizin mevcut durumuna çok benzeyeceği kanaatindeyim… Çünkü ayakları altındaki zemini yavaş yavaş yok olan yalnız başına bir adamın durumu ile ölmekte olan gezegenimizin durumuyla büyük benzerlik taşıdığını düşünüyorum’’.