20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

'Ermenistan-Azerbaycan çatışmasına müdahale etmeyeceğiz'

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO olarak olası Ermenistan-Azerbaycan çatışmasına müdahale etmeyeceklerini söyledi.

6 Eylül 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
'Ermenistan-Azerbaycan çatışmasına müdahale etmeyeceğiz'
Güney Kafkasya ziyareti kapsamında Ermenistan'dan sonra Gürcistan'a gelen NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile görüştü.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rasmussen, Macaristan'dan ülkesine iade edilen Azerbaycanlı subay Ramil Seferov'un affedilmesi olayına değinerek, Azerbaycan yönetiminin bu kararından tedirgin olduğunu ifade etti.

Ramil Seferov'un affedilmesinin Yukarı Karabağ sorununun çözümüne katkı sağlamayacağını vurgulayan Rasmussen, 'Biz AGİT Minsk Grubu'nun çabalarını ve barış için yapılan bütün girişimleri destekliyoruz. Fakat NATO olarak olası bir Ermenistan-Azerbaycan çatışmasına müdahale etmeyeceğiz' diye konuştu.

Gürcistan'da yapılan reformlara da değinen NATO Genel Sekreteri, reformların Gürcistan'ı NATO'ya biraz daha yakınlaştırdığını söyledi.

NATO'nun 2008 Bükreş Zirvesi'nde Gürcistan'ın NATO'ya üyeliğiyle ilgili alınan kararların halen geçerli olduğunu belirten Rasmussen, 'Şikago Zirvesi'nde de kesin olarak Gürcistan'ın adaylığını desteklediğimizi belirttik. NATO'nun kapısı Gürcistan'a ile reformları devam ettirmeye niyetli diğer ülkelere açıktır' dedi.

Rasmussen, Gürcistan'da yapılacak parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip edeceklerini belirterek, bu seçimlerin ülke için iyi bir demokrasi sınavı olacağını kaydetti.