19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Eski bakanın sözleri tartışma yarattı

Danimarka'da Liberal Parti Uyum Sözcüsü ve Eski Çalışma Bakanı İnge Stöjberg'in, 'Ülkeye uyum sağlamak istemeyen ve halkın huzurunu bozan Müslümanlar kendilerine yaşayacak başka ülke bulsunlar' sözleri, büyük tartışmaları da beraberinde getirdi.

10 Temmuz 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Eski bakanın sözleri tartışma yarattı
Gerek görsel medya gerekse sosyal sitelerde Stöjberg'in sözleri tartışılmaya başlandı. Müslümanlar Stöjbörg'e sözlü ve yazılı tepkilerde bulunurken, Danimarka halkı da ikiye ayrıldı. Ekstra Bladet Gazetesi şeriatı savunan Bosnalı Adnan Avdic ile İnge Stöjberg'i Veb TV'de bir araya getirdi. Adnan Avdic, Stöjberg ile el sıkışmadı ancak yanında getirdiği çiçekleri sundu. Hararetli geçen tartışmada Stöjberg, Müslümanlara karşı olmadığını çok sayıda Müslüman asıllı dostu olduğunu belirterek, şeriatı savunanların Sudi Arabistan gibi başka ülkelerde yaşayabileceklerine dikkat çekti.

ÇOK SAYIDA MÜSLÜMAN DOSTUM VAR

Stöjberg, "Ben Müslümanlar ille de bizim kültürümüzü alsın demiyorum ama bizim değerlerimize saygı göstersinler diyorum. Ben örneğin evimin duvarına Hz.Muhammed'in resmini çizdirebilirim. Buna kimsenin karışma hakkı yok" deyince, Adnan Avdic, "Senin böyle bir şey yapacağını sanmıyorum. Çünkü buna tepki gösterenler olabilir. Sen ırkçılık ve ayrımcılık yapıyorsun. Sen örtünmüyorsun cehennemde yanacaksın" dedi.

Stöjberg ise Advic'in sözlerinin tehdit içerdiğini, Danimarka halkına karşı terörü teşvik ettiğini söyledi. Tartışma iki tarafın hiçbir şekilde anlaşamaması ile son buldu.

Öte yandan İnge Stöjberg'e sosyal medya ve gazetelerdeki yorumlarıyla destek veren Danimarkalılar ve Türkler, Adnan Advic'in tüm Müslümanları temsil etmediğini, Danimarka'ya tam uyum sağlamış Müslümanların bulunduğunu yazdı.

Bazı Danimarkalılar ve Müslümanlar ise Stöjberg'in tartışmayı, özellikle Ramazan ayında başlatmasına dikkat çekti.