20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

''Evet'' oyu kullananlar hayal kırıklığı yaşıyor

İskoçya'da, bağımsızlık yanlıları, oylamanın sonucundan duyduğu hayal kırıklığını dile getirirken, İskoç halkı İngiliz hükümetinin 'daha fazla yetki' vaatlerinin gerçekleşmesini umuyor.

19 Eylül 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
''Evet'' oyu kullananlar hayal kırıklığı yaşıyor

Birleşik Krallık'tan ayrılmama kararının çıktığı İskoçya'da, bağımsızlık yanlıları, oylamanın sonucundan duyduğu hayal kırıklığını dile getirirken, İskoç halkı İngiliz hükümetinin "daha fazla yetki" vaatlerinin gerçekleşmesini umuyor.

İskoçya'da dün düzenlenen tarihi bağımsızlık referandumunda 2 milyon bin 926 seçmenin Birleşik Krallık ile birlikten, 1 milyon 617 bin 989 seçmen ise ayrılıktan yana oy kullandığının duyurulmasının ardından Anadolu Ajansı, İskoç seçmenlerle şehrin merkezindeki İskoçya özerk parlamentosu Holyrood'un önünde konuştu.

İşsiz olduğunu söyleyen 26 yaşındaki Valerie MacLaren, referandumda "bağımsızlığa evet" oyu kullandığını belirterek, sonuçtan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. MacLaren, sonuçtan dolayı "aldatıldığını hissettiğini" söyleyerek, desteklediği "bağımsızlığa evet" kampanyası kapsamında el bileğine "evet" dövmesi yaptırdığını söyledi.  MacLaren, "Mevcut sistem temelden demokratik değil. Benim için İskoçya ayrı bir ülke ve İskoçya'nın oyu Birleşik Krallık genel seçimlerinde sayılmıyor. Sonuçtan dolayı büyük hayal kırıklığı yaşadım. Kendimi aldatılmış hissediyorum” dedi.

MacLaren, İngiliz hükümetinin birçok yetki devri vaadinde bulunmasına ilişkin olarak ise "Onlardan ne alabiliyorsak alacağız. Bu referandum tartışmalarından önce de birçok yetki sözü vardı. Açık konuşmak gerekirse yeni yetkilerin uygulamaya gireceğinden şüpheliyim. Kendimi bir kez daha aldatılmış hissedeceğim, ancak Westminister'da işler böyle yürüyor” şeklinde konuştu.

Tarihi rеfеrаndumа 16 vе 17 yаşlаrındаkі İskoç gеnçlеr de ülkеlеrіnіn gеlесеğіylе іlgіlі kаrаr vеrmе sürесіndе yеr alarak, ilk defa oylarını kullandı.

Referanduma katılım oranının yüzde 82 olduğu ve sandıktan yüzde 59'la "bağımsızlığa hayır" oyunun çıktığı İskoçya'nın kuzeydoğusundaki Aberdeen'de yaşayan 16 yaşındaki Nicola Fraser, sandığa gidene kadar kararsız olduğunu ancak gönlünden geçenin bağımsızlık olduğu için "evet" oyu verdiğini söyledi. İskoçya’nın daha fazla konuşma hakkına sahip olması gerektiğini savunan Fraser, "Mevcut hal gülünç. Ancak her şeyin nasıl yönetildiğine elbette sadece İngiltere karar vermemeli. Geleceğe umutla bakıyorum, umarım her şey güzel gider" dedi.

Gözler, İngiliz hükümetinin vaatlerinde

Dün düzenlenen referandumda bağımsızlık için oy veren üniversite öğrencisi Galean Miller da referandumdaki sonuçların birbirine yakın oranlar olduğuna dikkati çekerek, sonuçtan duyduğu hayal kırıklığını vurguladı. Miller, Londra hükümetinin vadettiği yetkilerin uygulamaya girdiğini görmeyi umduğunu dile getirdi.

17 yaşındaki Iona Torbet, kendisini Britanyalı olarak tanımlayarak, Birleşik Krallık’ın parçası olmaktan gurur duyduğunu, bu nedenle birlikten kopmamak için "hayır" oyu kullandığını söyledi. Torbet, "İskoçya çok güçlü bir ülkenin parçası, bunun bozulmasını istemedim" derken, ülkedeki eğitim ve sağlık sisteminin işlediğini ve İngiliz hükümetinden bunu olduğu haliyle devam ettirmesini beklediğini söyledi.

Birlik yanlısı 16 yaşındaki Erin Fyfe-McWilliam ise referandum sonucundan duyduğu mutluluğu belirterek, İskoç hükümetinin Birleşik Krallık'ta uyum içerisinde çalışmalarını devam ettireceğine inandığını kaydetti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, bu sabah referandum sonucunun duyurulmasını takiben yaptığı açıklamada, İskoçya Özerk Parlamentosu'na daha fazla yetki verileceğine dair sözlerin tutulacağını, konuya ilişkin yasa tasarısının ise ocak ayında hazır olacağını söylemişti. Cameron, İskoçya'ya daha fazla yetki verme sürecini, Glasgow 2014 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunlarına başkanlık eden Lord Smith'in yürüteceğini açıklarken, Lord Smith'in vergilendirme, harcama ve sosyal yardım gibi konularda İskoçya'ya daha fazla yetki verilmesi sürecini yürüteceğini dile getirmişti.