19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ezdi ve Türkmenler IŞİD’den kaçtı

IŞİD'in saldırılarından kaçan Türkmen ve Ezdilerin sayısının bir milyona, ölenlerin sayısının ise 6 bine ulaştığı bildirildi.

22 Aralık 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Ezdi ve Türkmenler IŞİD’den kaçtı
BasNews'in gaçtiği haberde, IŞİD’in saldırılarından kaçan Türkmen ve Ezdilerin sayısının bir milyona, ölenlerin sayısının ise 6 bine ulaştığı bildirildi. 
 
Irak İnsan Hakları Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Hristiyan, Ezdi ve Sabii Dinleri Vakıflar Kurulu ile Göç ve Göçmenler Bakanlığının hazırladığı istatistiğe göre, 350 bini Şengal’den olmak üzere 400 bin Ezdi’nin daha güvenli bölgelere göç ettiği, 5 bin Ezdi’nin de saldırılarda öldüğü ifade edildi. 
 
Açıklamada, IŞİD örgütü tarafından kaçırılan ya da kaybolan Ezdi kadınların sayısının ise 2 bin 500’e ulaştığı, kaçırılan 300 kadının ise serbest bırakıldığı belirtildi. 
 
Bakanlığın açıklamasında, IŞİD’in Ninova, Salahaddin, Kerkük ve Diyala’yı hedef alması sonucu binden fazla Türkmen’in öldüğü, 600 bin Türkmen’in de göç etmek zorunda kaldığı kaydedildi. 
 
Musul’da Ezdi nüfusuyla bilinen Şengal ilçesi, Peşmerge güçlerinin 3 Ağustos’ta IŞİD’in eline geçmişti. Bunun üzerine ilçe ve köylerini terkeden 30 bin Ezdi, Şengal Dağı’na sığınmıştı. Bu Ezdilerin 20 bini güvenli kara koridorunun açılmasıyla Halk Savunma Birlikleri (YPG) kontrolündeki Suriye sınırı güzergahından Irak’ın Duhok iline nakledilmişti. 
 
Dağda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuğun ardından kurtulan Ezdilerin, yaşadıkları dünyanın dikkatini çekmişti. IŞİD’in, kendilerine özgü dini inanışları olan Ezdilere saldırması, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik askeri ve insani yardımları hızlandırmıştı.