26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Facebook eleştirisi pahalıya mal oldu

Hindistan'da bir kadın, Facebook'ta 'dini duyguları rencide ettiği' gerekçesiyle tutuklandı.

20 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Facebook eleştirisi pahalıya mal oldu
Politikacı Bal Thackeray'ın ölümünden sonra Mumbai'de yaşamın felce uğramasını eleştiren kadının sosyal paylaşım sitesine yazdıklarını 'beğenen' bir kadın arkadaşı da aynı akıbete uğradı.

İki kadının Palgar kentinde duruşmaya çıktıktan sonra kefaletle serbest bırakıldığı bildirildi.

Hindu politikacı Thackeray'ın ölümü, şiddet olayları çıkabileceği kaygısıyla Cumartesi günü Mumbai'de tüm hayatın durmasına yol açmıştı.

Hindistan siyasetinin en tartışmalı isimlerinden biri olan Thackeray, Hindularla Müslümanlar arasındaki olayları kışkırtmakla suçlanıyordu.

Thackeray'ın ölüm haberi üzerine kurucusu olduğu sağ görüşlü Şiv Sena partisi yandaşlarının olay çıkarabileceği endişesi kenti felce uğratmış, taksilerin çalışmaması ve işyerlerinin kapanması, sosyal paylaşım sitelerinde eleştirilmişti.

Yazdıkları sakıncalı bulunduğu için tutuklanan genç kadın Facebook mesajında "Thackeray gibileri her gün doğuyor ve ölüyor. Bu yüzden kapanmaya gerek yok." ifadesini kullanmıştı.

Son aylarda Hindistan'da birçok kişi eleştirel sözleri yüzünden tutuklandı. Tutuklama olayları, Hindistan'ın ifade özgürlüğüne verdiği önemi sınayan bir test olarak görülüyor.