19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

AB: Filistin'i tanıma kararı ülkelerin yetkisinde

İsveç'in Filistin devletini resmen tanımasını değerlendiren AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, tanıma kararının üye ülkelerin yetkisinde olduğunu belirtti.

30 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
AB: Filistin'i tanıma kararı ülkelerin yetkisinde
Ashton'ın sözcüsü Kocijancic, AB 'nin hedefinin bağımsız, demokratik ve kendi ayakları üzerinde durabilecek Filistin devletinin barış ve güven içinde İsrail ve diğer komşularıyla yan yana yaşaması olduğunu söyledi. Kocijancic, "Bunun gerçekleştirilebilmesi için doğrudan müzakerelerin bir an önce kaldığı yerden devam etmesi önemlidir" dedi. 
 
AB'nin geçmişte "uygun olduğunda Filistin devletini tanıma" taahhüdünde bulunduğunu hatırlatan Kocijancic, bu yönde adım atma kararının "üye ülkelerin yetkisinde olduğunu" ifade etti. 
 
KUDÜS'TE YAŞANANLARLA İLGİLİ ENDİŞESİNİ DİLE GETİRDİ 
 
Maja Kocijancic, ayrıca Kudüs'teki son gelişmelerden endişe duyduklarını ve tüm şiddet eylemlerini kınadıklarını belirtti ve taraflara tansiyonun düşmesi için ellerinden geleni yapmaları çağrısında bulundu.
 
 
Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıma kararını bugün resmen açıklayan İsveç, Filistin'i AB üyesi olarak tanıyan ilk ülke oldu. Filistin yönetimine göre, kendilerini tanıyan 134 ülke arasında AB üyeliklerinden önce bu yönde adım atan Polonya, Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Malta da bulunuyor. 
 
 
AYNI ADIMI TALEP ETTİLER 
 
Bu arada, Avrupa Parlamentosu'nun ikinci büyük siyasi grubu olan Sosyalistler, İsveç'in Filistin'i tanıma kararına destek vererek diğer üye ülkelerden aynı adımı talep etti. Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella, yaptığı yazılı açıklamada, "İsveç hükümeti iki devletli çözüm yolunda mühim ve cesaretli bir adım attı" değerlendirmesinde bulundu.