19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Gençler için iş garantisi

Avrupa’daki gençler arasında işsizlik oranı alarm verici düzeyde. AB'nin çarşamba günü açıklayacağı önlemler paketinin 25 yaşın altındaki her Avrupalı için istihdam garantisi sağlanması hedefleniyor.

4 Aralık 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Gençler için iş garantisi
Renkli bir grafiti videosuyla, gençlere umut aşılanmaya çalışılıyor. AB, hazırladığı reklam kampanyasıyla Avrupa’daki gençleri ellerindeki fırsatlar hakkında bilgilendirmek istiyor.

Videoda, "Durumun çok kötü olmadığını iddia etmiyoruz ancak Avrupa istihdam piyasasının size gerçekten ihtiyacı var" deniliyor.

Ancak Avrupa İstatistik Dairesi tarafından açıklanan veriler umut kırıcı. Avrupa’da 5,5 milyondan fazla işsiz genç var. Bu sayının daha da artmasından endişe ediliyor. AB, defalarca işsizlik sorununun çözüleceğini taahhüt etti fakat bugüne dek başarı sağlanamadı. Şimdi yeni bir önlemler paketi gündemde.

Paketin temel fikirleri aylardır tartışılıyor. Avrupa’da 25 yaşın altındaki herkese istihdam garantisi verilmesinin gerektiği ifade ediliyor. En geç mesleki eğitimden ya da mezuniyetten dört ay sonra bir iş ya da staj imkânının hazır olması gibi perspektiflere dikkat çekiliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nden iktisatçı Ekkehard Ernst, şöyle konuşuyor: "AB genelinde de bu tarz girişimler olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Gençler arasındaki işsizlik hemen ele alınmalıdır. Aksi halde gençleri istihdam piyasasına entegre etmek gittikçe daha zor hale gelecektir.“

Eğitim politikası

Ernst, planlanan girişimin hayata geçirilmesinin ise zor olacağını düşünüyor. Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nden Karl Brenke de önemli bir noktaya dikkat çekiyor: "Eğitim politikası üye ülkelerin sorumluluk alanına girer. AB bu konuya müdahale edemez ancak tavsiyelerde bulunabilir.“

Bu tavsiyeler konusunda örnekler mevcut. Örneğin İsveç’te 1990 yılından bu yana benzer bir garanti programı uygulanıyor. Avusturya da benzer bir sistemle yıllardır tecrübe edindi. İki ülkede de gençler arasındaki işsizlik oranı düşük. Avusturya’da gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 8’in biraz üzerinde. Bu tarz programların uygulanmadığı İspanya ya da Yunanistan’da ise her iki gençten biri işsiz.

Uzman Karl Brenke yine de merkezî Avrupa ile güneydeki ülkeleri kıyaslamanın çok doğru olmadığı kanısında. Uluslararası Çalışma Örgütü’nden Ernst ise kalıcı başarıya inanmıyor ve "Avusturya’nın kamu ve orta ölçekli işletmeleri arasında yoğun bir değişim söz konusu. Diğer ülkelerde bu kapsamda değişim yok. Dolayısıyla bu durumun programın verimliliği üzerinde etkileri olacaktır" diyor.

AB FONLARI

Kısa vadede gençlere staj imkânı sunarak yardımcı olunabileceği kaydeden Ernst, ekonomik durumun uygun olmadığı durumlarda ise uzun vadeli çözüm sunulamayacağını belirtiyor.

Avrupa Birliği’nin sosyal işlerden sorumlu üyesi Laszlo Andor, Avrupa sosyal fonlarının kullanılabileceğini ifade ediyor. Andor, bu fonlardan gelecek paranın münferit ülkelerdeki programları desteklemek için kullanılabileceğini söylüyor. Karl Brenke’nin ise bu konuda şüpheleri var: "AB tabii ki meşruiyeti kanıtlamak ve sübvansiyonlarla iyi işler başarabilmek için bir şekilde fonları açmak istiyor. Tavsiyelerle onları desteklese bence daha iyi olur“ DW Türkçe