25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Gerilim iki ülkeye de büyük zararlar veriyor

Irak Başbakanı Maliki’nin ofisinin Siyasi İşler Danışmanı Sündüs El Bdari, ülkesiyle Türkiye arasındaki gerilimin asıl nedeninin Kürt Yönetimi ile Türkiye arasındaki ticari ve enerji anlaşmaları olduğunu söyledi.

Nuh Yılmaz /Star27 Şubat 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Gerilim iki ülkeye de büyük zararlar veriyor

MALİKİ’NİN SİYASİ DANIŞMANI SÜNDÜS EL BDARİ 2 ÜLKE İLİŞKİLERİNİ STAR’A DEĞERLENDİRDİ

Irak Başkanı Nuri El Maliki’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Danışmanı Sündüs el Bdari  Türkiye ve Irak’ın bir süredir yaşadığı gerilimin her iki ülkenin de yararına olmadığını ve bunu iki ülkenin de anladığı bir dönemden geçildiğini söyledi. İki ülke arasındaki gerilimin en büyük nedeninin Türkiye ile  Kürt Yönetimi arasındaki enerji anlaşmaları olduğunu belirten Bdari ile bir konferansa katılmak için geldiği İstanbul’da konuştuk.

Bdari, Irak ve Türkiye arasındaki gerilimin iki ülkeye de zarar verdiğini belirterek “Taraflar iyi ve daha yumuşak ilişkilerin gerilim ya da çatışmadan daha önemli olduğunu fark ettiler. İki ülke arasında ortak çıkarlar var. Mesela ortak sınırlar ve ticaret. Bunlar en azından Irak için, oldukça önemli” diyor.

Bdari, Türkiye’nin Irak içindeki bazı grup ve partileri destekler nitelikte açıklamalar yaptığını ileri sürerek bunun sorunlardan biri olduğunu ifade etti. Tarık Haşimi olayının en yakın örnek olduğunu belirten Bdari şöyle devam etti: “Bunun yanı sıra başka ekonomik problemler, asıl mesela Kürt Yönetimi ile sürdürülen ilişkiler var. Bu ciddi fikir ayrılıkları oluşturuyor. Irak, Türk tarafından komşu bir ülke olarak dürüst diplomatik ilişkinin sürdürülmesini, sorunların büyümeden karşılıklı çözümü için harekete geçirilmesini istiyor. Hele ki bahse konu Irak’ın içişleri ise.”

Suriye politikamız yanlış anlaşılıyor

Bdari, Irak hükümetinin Suriye’de Esad rejimi ile yakın ilişkilerde olduğu iddialarını da reddederek, Maliki’nin Suriye politikasının yanlış anlaşıldığını ileri sürdü. Irak’ın Arap Ligi’ne Suriye’de çözüm için öneriler sunduğunu belirten Bdari, ülkesinin Suriye üzerinde bir etkisi olup olmadığı sorusunu da şu cevabı veriyor: “Muhalefetin üzerinde gücü olan ülkeler var ancak rejim üzerinde etkisi olduğunu söyleyen kimse yok. Bir ülke üzerinde bir başka ülkenin etkisinin olması görecelidir. Çünkü gerçekçi düşünecek olursak hiçbir ülke diğerinin üzerinde böyle bir etkiye sahip olamaz.”

HAŞİMİ DAVASI YARGININ SORUNU

Irak’ın eski Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin yargılandığı davanın  asıl mecrasından kaydırıldığını iddia eden Bdari, “Haşimi davası hukuki bir dava.  Haşimi hakkında alınmış yargı kararları var. Yargı’nın işi bu” diyor.  İç savaş zamanında bugün siyasette ön plana çıkan tüm liderlerin milis güçlerinin olduğunu hatırlatmamız üzerine Bdari, ”Bu iddiaların delili yok” diye cevap veriyor.

İran etkisi, İran’ın propagandası

Bdari, İran’ın Irak üzerinde etkisi olduğu iddialarının doğru olmadığını belirterek “Saddam’dan kaçarak İran’a sığınan bazi siyasiler nedeniyle bu imaj oluştu. İran’da bu imajın oluşması için çalıştı. Gerçekte durum böyle değil” diye konuştu.