25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Göçmenlerin işyerine ‘EL FENERİ’ bombası

Nazi terör örgütü NSU sanıklarına silah temin ettiği için aynı davada yargılanan sanığın itirafları, daha önce adli bir suç gibi basına yansıyan ‘el feneri bombası’ olayının da örgütün eylemi olduğunu ortaya çıkardı.

13 Haziran 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Göçmenlerin işyerine ‘EL FENERİ’ bombası

Almanya’da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde devam eden aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yerlatı (NSU) terör örgütü davasında ifade veren Carsten Schultze, NSU’nun şimdiye kadar bilinmeyen başka bir saldırısını gündeme taşıdı. İfadesini dün ağlayarak veren Carsten Schultze, cinayetlerde kullanılan Ceska tipi silahı NSU üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos’a teslim etmek üzere Zwickau kentindeki bir kafede buluştuğunu yineledi, ardından NSU terör örgütü üyeleri Mundlos ve Böhnhardt’ın kendisine Nürnberg’deki bir göçmene ait dükkana el feneri yerleştirdiklerini söylediklerini belirtti. Yapılan değerlendirmelerde, Nürnberg’de 1999 yılında bir Türk lokaline saldırı yapıldığı, bunun NSU üyeleri tarafından söz edilen el feneriyle yapılan saldırı olabileceğine işaret edildi.

Yeniden soruşturulacak

Nürnberger Zeitung gazetesi, 23 Haziran 1999 tarihindeki haberinde, saldırıda yaralanan temizlik görevlisinin tuvaleti temizlerken “30 santimetre uzunluğunda, el fenerine benzeyen bir şey bulduğunu, bunu açmaya çalışırken patladığını” söylediğini yazmıştı. Patlamadan sonra temizlik işçisinin vücudunda, yüzünde ve kollarında yanıklar oluşmuştu. Sözkonusu saldırıdan sonra polisin, olayın ardında yabancı düşmanlığı olmadığını belirttiği ifade edildi. Başsavcılıktan bugün yapılan açıklamada, Carsten Schultze’nin söz ettiği olayın hangisinin olduğunun araştırıldığı belirtilirken, Bavyera Eyalet Suç Dairesi’den de konunun incelemeye başlandığı bilgisi verildi.

Annemin boynunu büktüm

NSU davası sanıklarından Carsten Sdavanın dünkü duruşmasında, tutum değiştirerek her şeyi açıkça anlatmayı istediğini söylemişti. Carsten S. buna gerekçe olarak ise ailesi için duyduğu endişeyi gösterdi. Annesinin sinir krizi geçirmesinden endişe ettiğini kaydeden sanık, “Annesi olmaktan gurur duyduğu oğul imajını ondan çalmak istemiyorum” demişti. Carsten S., davanın sanıklarından Ralf Wohlleben’in kendisini NSU terör hücresi üyeleri Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt için silah temin etmekle görevlendirdiğini ilk günkü ifadesinde kabul etmişti.