18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Her türlü adiliği yapmışlar

CIA’nın işkence raporlarında açıklanmayan ayrıntılardan bazı örnekler veren Amerikalı gazeteci Hersh, “Ebu Gureyb Cezaevi'nde Iraklı gençlere ve çocuklara annelerinin gözleri önünde tecavüz edildi ve bu videoya alındı. İşte ABD böyle savaşıyor” diye konuştu.

21 Aralık 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Her türlü adiliği yapmışlar
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un CIA’nin gizli cezaevlerinde işlenen işkencelerin yer aldığı görüntüleri sakladığı ve bu görüntülerde Iraklı çocuklara annelerinin gözleri önünde tecavüz edilip videoya alınması dahil akla hayale gelmeyen her türlü insanlık dışı uygulamaların bulunduğu ileri sürüldü. The Anti Media sitesinin verdiği habere göre, Ebu Gureyb skandalını ilk duyuran Amerikalı gazeteci Seymour M. Hersh, ABD Senatosu’nun CIA işkencelerine ilişkin raporunu konu alan toplantıda, Ebu Gureyb’de yaşanan her şeyin henüz kamuoyuna açıklanmadığını ifade etti.
 
ABD savaş suçu işledi
 
Ünlü gazeteci, Iraklı gençlere ve çocuklara annelerinin gözleri önünde sapkın bir biçimde tecavüz edildiğini ve bunun videoya alındığını ileri sürerek, “Gençler, sadomiye maruz kaldı ve bu videoya çekildi. En korkuncu onların çığlıkları. İşte hükümetimiz böyle savaşıyor” dedi. Gazeteci, Amerikan hükümetini savaş suçlarını gizlemekle suçladı. The Guardian gazetesi, 2004’te ortaya çıkan Ebu Gureyb skandalıyla ilgili haberinde Amerikan askerlerinin mahkumlara uyguladığı zorbalığın tanığı olan bir mahkumun ifadesini yayınlamıştı.  
 
Kadın asker videoya çekti
 
Mahkumlardan Kasım Mehaddi Hilas, bir Amerikan askerinin 15-17 yaşında bir gence tecavüz ettiğini gördüğünü iddia etti. Sorgu başladığında birinin kapıdaki jaluziyi kapattığını anlatan Hilas, ancak kapıya tırmanarak bir kadın askerin acı ve aşağılanma içinde çığlık atan erkek çocuğu fotoğrafladığını belirtti.
 
Gitmo çıkmazı
 
ABD Başkanı Barack Obama, Guantanamo Hapishanesi’nin (Gitmo) kapatılmasının ulusal güvenlik açısından “zorunluluk” arz ettiğini belirterek, “Guantanamo’nun faaliyette olması, ulusal güvenliğimizin altını kazıyor. Burayı kapatmamız lazım. Kongre’nin iki kanadındaki üyeleri, Amerikan tarihinin bu sayfasını kapatmak için bizimle çalışmaya çağırıyoruz” dedi. 
 
Irak'a yeni sevkiyat
 
Bu arada, Obama kendisine IŞİD’e karşı mücadele kampanyasını genişletme yetkisi de tanıyan, 2015 yılı için 585 milyar dolarlık savunma bütçesini onayladı. Yasada, IŞİD’e karşı hava saldırıları için 5 milyar dolarlık bütçe veriliyor. Irak’a bin 500’e kadar ek Amerikan askeri gönderilebilmesinin yolunu açan yasada, yine Irak’a eğitim ve ekipman yardımı için 1,6 milyar dolar ayrılıyor.  Bu onaydan sonra 1 300 ABD askerinin Irak'a gönderileceği açıklandı.