19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Hindistan Filistin'e desteğini çekti

Bugüne kadar Filistin'den yana politikalar sürdüren Hindistan'ın Modi'nin iktidara gelmesi ile İsrail'e yanaştığı ve BM'de yakında oylanacak tasarıda İsrail'i destekleyeceği öne sürülüyor

22 Aralık 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Hindistan Filistin'e desteğini çekti
Hindistan'da Hint milliyetçisi Narendra Modi'nin başbakanlığa gelmesinden sonra ülkenin İsrail ile ilgili politikasında değişimler yaşandığı belirtiliyor.
 
Haaretz'de Batak Ravid imzalı haber analizde Hindistan'ın Birleşmiş Milletler'e sunulan ve İsrail'in 1967 öncesi sınırlara iki yıl içerisinde çekilmesini öngören tasarının oylamasında İsrail'den yana oy kullanacağı öne sürüldü. Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 29 Eylül 2014'te New York'ta bir araya gelmiş ve bu görüşme iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayacağı şeklinde yorumlanmıştı.
 
Ravid, adını açıklamadığı Hintli bir yetkiliye dayanarak Hindistan'ın BM'deki oylamada İsrail'i destekleyeceğini söyledi.
 
Hindistan, BM'de Filistin'i destekleyen ülkelerin başında yer alıyordu. 1992 yılında İsrail ile de diplomatik ilişkiler kuran Hindistan, İsrail'in savunma sanayii ürünlerinin en büyük alıcılarından birisi durumunda. Buna rağmen Hindistan, Filistin sorununda bugüne kadar İsrail karşıtı olarak tanımlanabilecek şekilde Filistin'den yana tavır aldı.
 
2006 yılında İsrail'i ziyaret eden Modi'nin bu ülkeyle iyi ilişkiler kurmaya çalıştığı önceden de biliniyordu. Geçtiğimiz günlerde Yahudilerin Hanuka bayramı dolayısıyla Twitter üzerinden İbranice ve İngilizce tebrik yazmış, Netanyahu da ona karşılık vermişti.
 
Dünya Bülteni