25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Hong Kong'da sivil itaatsizlik eylemi sürüyor

Hong Kong'da 28 eylülde başlayan sivil itaatsizlik hareketi devam ediyor.

30 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:

Kentin finans ve idare merkezi olan Central adlı semtteki ana caddelerde toplanan binlerce protestocu yollara barikat kurarken, pazar günü biber gazlı müdahalede bulunan çevik kuvvet ekipleri olan biteni şimdilik yerinde izliyor.

Occupy Central (Central'i İşgal Et) adlı öğrenci hareketi tarafından organize edilen gösterilere katılan protestocuların sayısının gün geçtikçe artması kent yönetimi ve Pekin'de endişe yaratıyor.

Bu arada, Doğu Asya'nın Wall Street'i sayılan Central semtindeki onlarca banka ve finans kuruluşunun kapıları günlerdir kapalı.

İngiltere'nin 1997 yılında özerklik koşuluyla Çin Halk Cumhuriyeti'ne devrettiği, resmi adıyla Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nin başındaki isim olan CY Leung ise, protestocuların derhal evlerine dönmeleri çağrısında bulundu.

Demokratik seçim hakkı talep eden protestoculara karşı tavizsiz tutum takınacağı sinyali veren Leung, kent merkezini felç eden gösterilerin hemen durdurulmasını istedi.

Bir nevi kent-devlet sayılabilecek olan Hong Kong dış politika ve savunma alanlarında Çin'e bağlı. Fakat, Temel Yasa olarak adlandırılan özgürlükçü anayasa sayesinde sekiz milyonluk kent halkı ifade ve toplanma gibi temel hak ve özgürlüklere sahip bulunuyor.

Ancak, özellikle gençler Pekin yönetiminin artan etkisinin yargı bağımsızlığını yıpratacağına, temel hak ve özgürlükleri aşındıracağına inanıyor.

Protestocular, bu endişeyle 2017'de kendi liderlerini doğrudan seçim yoluyla belirlemek istiyor. Ancak, Pekin yönetimi doğrudan seçimlere karşı çıkıyor ve kendisine sadık adayların seçilmesini temin edecek dolaylı bir seçim sistemi dayatıyor.Pekin'in bu doğrultuda kısa süre önce aldığı karara göre, Hong Kong şefinin 2017 yılında 1200 kişilik bir komite tarafından belirlenecek olan 2 ya da 3 aday arasından halk oyuyla seçilmesi öngörülüyor.

Çin yönetimi, söz konusu kararın hukuki bağlayıcılığı bulunduğunu savunuyor.