20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İki Çeçen lider daha IŞİD'e biat etti

İki Çeçen İslamcı örgüt lideri, IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) biat ettiklerini açıkladı.

26 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İki Çeçen lider daha IŞİD'e biat etti
Kuzey Kafkasya'daki İslamcı muhaliflerin internet sitesi Kavkaz-Tsentr'de yer alan videoda iki Çeçen örgüt lideri görülüyor.
 
Liderler, geçen Haziran ayında halifelik ilan eden IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'ye bağlılık yemini ediyor.
 
Bir dakika 38 saniye süren videoda Çeçenistan'ın doğusunda Kafkas emirliği örgütünün lideri olan ve "Yakup" olarak da bilinen Makhran Saidov ilk sözü alıyor. Çeçence konuşan Saidov, şu ifadeleri kullanıyor:
 
"O (Ebubekir el Bağdadi) Allah'ın kelamını taşıdıkça, Allah'ın yolunda gittikçe, Kuran ve Sünnet'in yolundan sapmadıkça, dinimizi terk etmedikçe ve adalete aykırı davranmadıkça, ona bağlı olacağıma yemin ederim."
 
Saidov ardından Bağdadi'yi "Müslümanların halifesi olan Müslüman kardeşi" olarak tanımlıyor.
 
Ardından Saidov'a bağlı olduğu belirtilen ve Çeçenistan'ın Vedenski bölgesindeki İslami örgütün lideri bağlılık yemini ediyor.
 
'Kafkasya Emirliği Suriye'yi andırıyor'
 
İki militanın siyah bir bayrağın önünde yere oturduğu görülüyor.
İnternet sitesi, daha önce de Dağıstan bölgesindeki İslamcı muhaliflerin lideri Ebu Muhammed'in IŞİD liderine bağlılık yemini ettiğini yazdı.
 
Söz konusu haberde İslam çatısı altında toplanan Kafkasya Emirliği'nden şeri hukuk hakimi Muhammed Ebu Usman ile Emirliğin lideri Aliaşkab Kebekov, Bağdadi'ye bağlı olmadıklarını söylemişlerdi.
 
Haber şu ifadelerle devam etti:
 
"Ancak Kafkasya Emirliği'nde durumu kısmen Suriye'ye benziyor. Mücahitlerin arasındaki çatışma, iç güçler tarafından kışkırtılıyor."
 
BBC Türkçe