25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Irak’a tam destek

Fransa’nın ev sahipliği yaptığı ‘Irak’ta Barış ve Güvenlik Konferansı’ ortak bildirinin açıklanmasıyla dün sona erdi. Bildiride, IŞİD terör örgütüne yönelik mücadelede Irak’taki yeni hükümete askeri yardım da dahil olmak üzere tam destek verileceği belirtildi.

16 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Irak’a tam destek

IŞİD terör örgütüne yönelik alınacak küresel tedbirleri gözden geçirmek amacıyla Fransa’nın ev sahipliğinde düzenlenen “Irak’ta Barış ve Güvenlik Konferansı”nın sonuç bildirisinde, Irak’taki yeni hükümete askeri destek dahil gereken yardımın yapılacağı kaydedildi. IŞİD’in yalnızca Irak için değil tüm uluslararası toplum için tehdit olduğu belirtilirken, sivillere yönelik saldırıların insanlığa yapıldığının altı çizildi. Bildiride, bu suçların cezasız kalmayacağı ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yürütülen soruşturmalara destek olunacağı kaydedildi. IŞİD’in Irak’taki varlığına ivedilikle son verilmesi gerektiği vurgulanan bildiride, bu bağlamda Irak’taki yeni hükümete kendi talepleri doğrultusunda ve uluslararası hukuka uygun şekilde askeri destek de dahil gereken yardımın yapılacağı belirtildi. Bildiride, BM’nin 2170 sayılı kararı kapsamınca, IŞİD’e karşı savaşılacağı ve kaynaklarının kurutulacağı vurgulandı.

Arap ülkelerine gerek yok

Toplantı öncesi açıklama yapan Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Arap ülkelerinin, IŞİD’e karşı hava saldırılarına katılmalarının gerekmediğini söyledi. Masum, Associated Press’e, Mısır, BAE ve Suudi Arabistan’ın hava saldırılarına katılmalarının “gerekli” olmadığını belirtti. Fuad Masum, IŞİD’e karşı hızlı biçimde hava saldırıları çağrısı yaptı. Aksi halde örgütün tüm bölge ve uluslararası toplum için tehdit olmaya devam edeceğini kaydetti.

Karadan asker teklifi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, konferans öncesinde verdiği mülakatta IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyondaki bazı ülkelerin karadan asker göndermeyi teklif ettiğini ve bunun kendisini “oldukça yüreklendirdiğini” söyledi. Paris’teki IŞİD zirvesi öncesinde gazetecilere konuşan üst düzey bir ABD Dışişleri yetkilisi de, bazı Arap ülkelerinin ABD’nin IŞİD’e karşı düzenlediği hava saldırılarına katılmayı teklif ettiğini açıkladı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye’nin güçlü bir müttefik olduğunu belirterek, “Türkiye, İttifak’ta çok önemli rol oynadı ve oynamaya devam ediyor” dedi.

Türkiye’nin rolü büyük

Düşünce kuruluşu Carnegie Europe’un bir toplantısında konuşan Rasmussen, IŞİD ile ilgili bir soru üzerine, görevi süresince kişisel olarak Türk yöneticilerle mükemmel bir işbirliği yürüttüğünü kaydederek, “İhtiyaç duyduğumuz her an Türkiye devreye girdi ve katkıda bulundu” diye konuştu. Rasmussen, “Türkiye’nin stratejik açıdan çok önemli bir müttefik olduğunu” söyledi.       

Hamaney: ABD’nin teklifini reddettim

TAHRAN’daki bir hastanede ameliyat olan İran’ın lideri Ayetullah Ali Hamaney, taburcu edilirken ABD’nin IŞİD konusunda İran’dan işbirliği talebinde bulunduğunu ancak kendisinin buna karşı çıktığını söyledi. Hamaney, IŞİD konusunda Irak’ta ABD ile birlikte çalışamayacaklarını ifade etti. İran’nın dini lideri Hamaney, “IŞİD konusu Irak’ta ortaya çıktığı ilk günlerde ABD Irak’taki büyükelçisi vasıtasıyla  büyükelçimizden IŞİD konusunda koordinasyon sağlanması için görüşme talebinde bulundu. Ben buna karşı çıktım ve bu konuda ABD’yle birlikte olmayacağımızı söyledim. Çünkü elleri kirlidir.” açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu: Türkiye desteğini sürdürecek 

Paris’teki konferansta Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. IŞİD’le mücadelede genel bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği görüşünü ileten Çavuşoğlu, IŞİD tehdidinin yeni olmadığını ve ivedilikle ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Irak’taki yeni hükümetin kapsayıcı olmasının altını da çizen Çavuşoğlu, Türkiye’nin insani yardım konusundaki desteği yineledi.

Konferans sonrası basın toplantısı düzenleyen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise “IŞİD ile mücadele herkesi kapsıyor. Mücadele uzun soluklu olacak” dedi.