25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İran o kadını tüm itirazlara rağmen idam etti

İran'da kendisine tecavüz girişimine adamı öldürdüğü gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan Reyhane Cebbari Melayeri'nin bugün infaz edildi.

Ajanslar25 Ekim 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İran o kadını tüm itirazlara rağmen idam etti

İran'da cinayetten hüküm giyen bir kadın, bu sabah başkent Tahran'da idam edildi.

Tahran Devrim Mahkemesi tarafından yapılan açıklamaya göre, medikal ürün ticareti yapan eski istihbaratçı doktor Murtaza Serbendi'yi (47) kasten öldürmek suçlamasıyla 7 yıl önce tutuklanan Reyhane Cebbari Melayeri'nin (27) idam cezası Recayi Şehr Hapishanesi'nde infaz edildi.

Cinayeti itiraf eden Melayeri, Serbendi'yi, muayenehane olarak açmayı düşündüğü ofiste kendisine tecavüze kalkıştığı için öldürdüğünü iddia etmişti.

Maktulün ailesi ise sanığın olayda kullandığı bıçağı önceden satın aldığını ve arkadaşına attığı elektronik postada "Onu yarın öldüreceğim" ifadesini kullandığını, cinayetin kasıtlı ve planlı şekilde işlendiğini ileri sürmüştü.

Mahkeme de maktulun iki omzunun arasından bıçaklandığı ve Reyhane'nin olaydan önce elektronik posta yoluyla "onu öldüreceğim" şeklinde mesaj gönderdiği ayrıca tecavüz girişiminde bulunulduğu öne sürülen olay mahallinin kilitli olmadığı gerekçesiyle "kasten öldürme"ye hükmetmişti.

Melayeri, nisan ayında idam cezasına çarptırılmış, ulusal ve uluslararası çeşitli insan hakları örgütleri kararı protesto etmişti. BM İnsan Hakları İran Özel Raportörü Ahmed Şehid, resmi makamlardan Cebbari'nin idam cezasının kaldırılmasını istemişti.

Reyhane Cebbari Melayeri dekorasyon şirketinde çalışıyordu.

 “SADECE YARALADIM, BAŞKASI ÖLDÜRDÜ” DEMİŞTİ

 
Mahkemede, Zarbandi’nin kendisine tecavüze yeltendiğini ve bıçakla yaralayarak kaçtığını söyleyen Cabbari’nin ifadesi İranlı hakimlerce inandırıcı bulunmamıştı. Zarbandi’nin arkadan bıçaklanmış olmasını gerekçe gösteren iddianameye karşılık Cabbari, maktülün kendisi kaçtıktan sonra başkaları tarafından infaz edildiğini söylemişti.
 
ULUSLARARASI DESTEĞE RAĞMEN İDAM
 
İlk olarak 2009 yılında idam cezasına çarptırılan Reyhaneh Cabbari’nin affedilmesi için uluslararası alanda birçok etkinlik düzenlenmişti. Cabbari için internette açılan dilekçeyi yüzbinlerce kişi imzalarken, İranlı birçok sanatçı da genç kıza destek vermişti.
 
Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu ve birçok batılı devletin temsilcileri de, İran hükümetine çağrıda bulunarak, Cabbari’nin davasının yeniden görülmesini talep etmişlerdi.
 
AİLESİNİN AFFETMESİNİ İSTEMEMİŞTİ
 
Reyhane Cabbari’nin idamdan kurtulabilmesi için Murteza Abdullahi Zarbandi’nin ailesi tarafından affedilmesi seçeneği de bulunuyordu. Kısas adı verilen kanuna rağmen, Cabbari’den öldürdüğü iddia edilen Zarbandi’nin kendisine tecavüz ettiğine ilişkin iddiasını geri çekmesi ve böylece Zarbandi’nin ‘itibarını temize çıkarması’ isteniyordu.
 
Ancak, Cabbari idamı pahasına da olsa bu teklifi reddetmiş ve Zarbandi’nin ailesinden af dilememişti.