18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

İran'da herkes bu ağaca saygı duyuyor

İran'da, kökleri topraktan yukarıya doğru uzayan Banyan ağacına özel bir saygı duyuluyor

AA21 Aralık 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İran'da herkes bu ağaca saygı duyuyor
İran'ın güneyindeki şehirlerde ve Kiş adasında yetişen ve Banyan ağacının dallarından kök, köklerinden de gövdeye dönüşmesi, yöre halkı nezdinde ağaca özel bir saygı duyulmasına neden oluyor.
 
Dallarından sarkan köklerin zaman içerisinde toprakla bütünleşerek gövdeye dönüştüğü ve yeni oluşan gövdenin de ağacın uzun yaşamasını sağladığı için ağaca İran halkının özel bir saygısı bulunuyor.
 
Ülkenin güneyinde yer alan şehirlerdeki ana caddelerde ve meydanlarda koruma altına alınan Hint İnciri ağaçlarının en büyük özelliği ise su ihtiyacını yaprakları vasıtasıyla temin etmesi. Bu yüzden de gövdesinde çıkan dallarda oluşan kökler zamanla toprakla buluşuyor ve ağacın ana gövdesi dışında yeni gövdeler oluşuyor. Ayrıca ağacın yaprakları dökülmüyor ve yaz ve kış mevsiminde yeşil kalabiliyor.
 
AA'ya konuşan Kiş Adası Çevre Koruma Müdürü Meryem Muhammedi, yerel halk tarafından Hint İnciri ya da İncir-i Maabed denilen Banyan ağacı hakkında, "Hava'daki rutubet, ağacın geniş ve büyük yaprakları vasıtasıyla emiliyor ve ağacın su ihtiyacı gideriliyor. Ağacın dallarında kökler oluşuyor ve bu kökler zaman içerisinde toprakla bütünleşerek yeni bir gövde oluşuyor. Bu şekilde bölgede yayılıyor" ifadelerini kullandı.
 
Muhammedi, ağacın dallarından kök, köklerinden de gövdeye dönüşmesi sebebiyle yaklaşık 500 yıl kadar yaşayabildiğini ve ülkenin sıcak bölgelerinde geniş gölgelikler oluşturduğunu belirterek, "İran'da ağaç, Allah'ın nimeti ve mucizelerinden biri kabul ediliyor ve saygı duyuluyor" dedi.
 
Muhammedi, ağacın küçük kırmızı meyveler verdiğini ancak ağacın meyvelerinin yerel halk dışında yenmediğini belirtti.
 
Ağaçlara zarar verilmediği gibi koruma altına alındığını da belirten Meryem Muhammedi, halkın ağacı zarar vermeme gibi özel bir gayret ve çabasının olduğunu ifade ederek, "İnsanlar ağaca kesinlikle zarar vermez ve koparmaz" dedi.
 
Hint İnciri'nin, geniş ve yeşil yapraklarıyla olabildiğince büyüyebildiğini aktaran Muhammedi, "Ağacın dallarından sarkan köklerin yeni bir gövdeye dönüşmesi ve geniş bir bölgede yayılması ağacın, çevresinde geniş bir gölgelik oluşturmasına yol açıyor. Bu geniş gölgelikler, bölgenin aşırı sıcak havasından bunalan bölge halkı ve hayvanları için bulunmaz nimet oluyor" diye konuştu.