24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

İran'ın derin Türkiye oyunu

Iğdır’da yakalanan İran istihbarat örgütü Savama ajanlarının ifadelerine ulaşıldı.

1 Ocak 1900 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İran'ın derin Türkiye oyunu
Askeri, ticari ve devlet kurumları hakkında bilgi topladıkları ortaya çıktı. Müthiş bir takiple yakalanan 9 İran ajanının ifadeleri bölgedeki derin tuzağı gözler önüne serdi. Ajanlar, Suriyeli sığınmacılar, AK Parti seçmen kitlesi, askeri birlikler ve MİT binaları konusunda bilgi aktarmış.

PKK'lıların Mehmetçik hakkında anlattıkları kameraya kaydedilmiş. Iğdır'da yakalanan İran istihbarat örgütü Savama ajanlarının ifadelerine ulaşıldı.

Geçen yıl tutuklanan 2 İranlı ajanın üzerinden çıkan kameralardaki görüntülerin kurtarılması sonrası Iğdır'da ajanlara yönelik operasyonun düğmesine basıldı.

Bugün'ün haberine göre; Film gibi operasyon sonrası yakalanan 9 ajanın ifadeleri İran'ın Türkiye oyununu tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Gözaltındaki ajanlar, İranlılar'ın Van Çaldıran'daki bazı devlet kurumları ve önemli şahıslarla ilgili para karşılığında bilgi istediklerini dile getirdi. İran'da Devrim Muhafızları'na bağlı askerler Pastarlar ve Askeri İstihbarat'a bağlı görevliler Sipahlar’ın Türkiye'nin doğusuna yönelik bilgi topladığı da ajanların ifadelerinde yer aldı.Doğu sınırındamazot kaçakçılığı yapan gruplara kolaylık sağlayan İranlı görevlilerin, bunun karşılığında Türkiye ile ilgili bilgiler aldıkları kayda geçti.

'SİLAH YÜKLÜ TIR’IMIZ NASIL YAKALANDI?'

İfadelerdeki şu bilgiler dikkat çekti: "İranlı yetkililer, askeri kurumlar, valilik, bazı şirketler ve Iğdır Aralık çevresiyle ilgili bilgi topluyor. Ajanlardan geçen yıl Kilis'te yakalanan, İran'dan Suriye'ye silah sevkiyatı yapan ve sodyumsülfat ile silindirik tank taşıyan İran TIR'larının nasıl yakalandığını araştırmalarını istediler. TIR'ları takip eden ve peşine düşenlerin isimlerini istediler."

MİT'TEN DIŞ POLİTİKAYA

İranlı ajanların bilgi aktardıkları konular şöyle sıralandı: "Hükümet yetkilileri ve politikaları, Türkiye dış politikası, Suriyeli sığınmacılar, AK Parti seçmen kitlesi, askeri birlikler, özel bazı şirketler,MİT binaları, PKK'lılar, Türkiye'nin Suriye politikası."

KURYELER İRAN AZERİLERİ'NDEN

İran ajanlarının takipleri esnasında Türkiye'dekimuhbirlerle irtibata geçmesi için Savama tarafından İran Azerileri'nin görevlendirildiği tespit edildi. Böylelikle İran'a bilgi veren muhbirlerle daha rahat iletişim kurulabildiği kaydedildi. İranlı ajanlar içerisinde Türkiye'den bilgi alan Azeri olmayan istihbaratçıların da bulunduğu bildirildi. Iğdır'daki operasyon süresince ise Türkiye'deki muhbirlerle, İran'daki ajanlar arasında kuryelik görevini Yaghoub Ahnoukhosh isimli bir İran Azerisi’nin yürüttüğü belirlendi.

EL YAZISI NOTLAR SAVCIDA

Yapılan takiplerde askeri birlikler hakkında bilgi veren Iğdırlı T.A'nın İran istihbarat elemanı Ahnoukhosh ile yaptığı telefon görüşmesi kayda alındı. Yaghoub Ahnoukhosh, T.A'ya dövizciye gidip parasını alması gerektiğini bildirdi. Bu görüşmeden sonra T.A, kendimotoruyla Ahnoukhosh'u alarak dövizciye gitti.Muhbir T.A'nın kendi el yazısıyla hazırladığı ve Ahnoukhosh'a teslimettiği istihbarat notları polis tarafından ele geçirildi. El yazması istihbarat notları Cumhuriyet Savcılığı'na teslimedildi.

İSTİHBARAT ÜCRETİ DÖVİZ BÜROLARINDAN

Güvenlik güçleri, yapılan takiplerde muhbirlere para aktarımını tespit edebilmek için İran'dan yapılan tüm banka havalelerini incelemeye aldı. İran istihbarat örgütü Savama'nın Türkiye'dekimuhbirlerine para aktarımını şahıslara ait banka hesapları yerine döviz büroları üzerinden gerçekleştirdiği tespit edildi. Savama'nın, döviz bürolarındaki para akışı fazla olduğundan bu yolu tercih ettiği belirlendi. Böylelikle, bilgi alınan muhbirin banka hesabında bir hareketlik ve İran'dan para akışı gözükmüyor.

Sorguda her şeyi söyledi Evli ve 4 çocuk babası olan T.A'nın İranlı ajanlara bilgi verirken çekilmiş görüntüleri ele geçirildi. T. A. bir yıldır istihbarat birimlerinin yakın takibindeydi. 20 Mart 2012'de İran istihbaratına kuryelik yapan Yaghoub Ahnoukhosh'un emniyet birimlerince durdurulması sonucunda üzerinden T.A'nın verdiği 4 sayfalık istihbarat raporu çıktı. T.A'nın savcılık ifadesinde her şeyi anlattığı ve İranlı ajanlarla ilgili ayrıntılı bilgi verdiği belirtildi. T.A, İran ajanlarına asker, MİT ve Emniyet'e ait unsurlarla ilgili bilgi aktardığını itiraf etti.

TÜRKİYE'DEN AJAN TOPLUYOR

İran istihbarat yetkilisi Ahnoukhosh'un, İran istihbaratından A. ve İ. ile ülkemizdekimuhbirler arasında aracılık yaptığı belirlendi. Türkiye'de akrabaları olduğu değerlendirilen Caferi Yaghoub Ahnoukhosh'un, İran istihbaratına eleman topladığı da ortaya çıktı. Firari durumdaki Ahnoukhosh'un İran'ın Iğdır'da yürüttüğü istihbaratı operasyonlarda yönetici pozisyonunda olduğu bildirildi.

KAÇAKÇILAR DEVŞİRİLİYOR

Sınır kaçakçılığı veya ticareti yapan şahıslar İran tarafından muhbir olarak devşiriliyor. Verdikleri bilgiler karşılığında yaptıkları ticaretlerde İran'da kendilerine kolaylık sağlanıyor.Muhbirler genellikle Iğdır ve çevresinde yaşayan Caferiler’den seçiliyor. Caferilerle İranlılar arasında mezhepsel bir bağ bulunması nedeniyle bu yönde bir tercihte bulunulduğu aktarılıyor. İran'ın, Kum kentine eğitim almaya giden Türkiye vatandaşlarından ajan devşirdiği ifade ediliyor.....

PKK'lılar kaçırdıkları askerleri anlattı Geçen yıl tutuklanan 2 İranlı ajanın PKK'lılarla yaptıkları mülakatları kayda aldıkları anlaşılan görüntülerde PKK'lı 2 terörist, örgüt hakkında İranlı istihbaratçılara detaylı bilgiler anlatıyor. İran ajanlarına bilgi veren teröristler Türkiye ile girdikleri çatışmada 8 askeri esir aldıklarını İranlı istihbaratçılara aktarıyor. İranlı istihbaratçı ise esir alınanlar ve şehit olan Mehmetçik ile ilgili detaylı bilgiler soruyor. Terörist ayrıca PKK kamplarıyla ilgili de ayrıntılı bilgi veriyor.