19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

IŞİD Kobani'de kimyasal silah kullandı iddiası

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Kobani kentinde IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. IŞİD’in kimyasal silah kullandığını belirten Doktor Welat Omar, kendilerine başvuran hastaların vücutlarında şişme ve kaşıntı görüldüğünü belirterek, kullanılan kimyasal silahın belirlenmesi için çalışmalarını sürdüğünü söyledi.

ŞEYHMUS ÇAKAN23 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
IŞİD Kobani'de kimyasal silah kullandı iddiası

Son günlerde sessizliğin hakim olduğu Kobani'de çatışmalar yeniden alevlendi.  ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları da IŞİD'in bulunduğu bölgelere yönelik bombardımanı sürüyor. IŞİD militanları 38 gün önce Kobani'yi ele geçirmek için doğudaki Telabyad ile batıdaki Carablus ilçesinden saldırı başlattı. IŞİD militanları ilerleyişi sırasında güzergah üzerindeki köyleri ele geçirince burada yaşayan binlerce Suriyeli Türkiye'ye sığındı. IŞİD militanlarının ilerleyişini durdurmak isteyen YPG güçlerinin savunmasına ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları da havadan bombardıman ile destek verdi.

Kobani'de, çatışma sesleri tekrar duyulmaya başladı. Sık aralıklarla çatışma sesleri duyulurken, koalisyon ülkelerin uçakları da bazı IŞİD mevzilerini vurdu. Uçakların vurduğu IŞİD mevzilerinden yükselen dumanlar Türkiye tarafından da görüldü. Öte yandan son bir hafta içerisinde IŞİD militanlarının ele geçirmek istediği Kobani merkezine yönelik 13 bomba yüklü araçla saldırı girişiminde bulunduğu ancak araçların fark edilmesi üzerine YPG güçlerince imha edildiği bildirildi.

IŞİD KİMYASAL SİLAH KULLANDI

IŞİD’in Kobani’ye attığı silahlar arasında kimyasal silah bulunduğu bildirildi. Kobani’de doktorluk yapan Welat Omar, kendilerine sabah saatlerinden itibaren başvuran birçok hastanın vücudunda şişlikler ve kızarıklıklar görüldüğünü söyledi. Dr. Omar, “Bu belirtiler bir kimyasal silahtan olduğunu düşünüyoruz. Ama nasıl bir kimyasal silah olduğu konusunda henüz bilgi sahibi değiliz. Araştırmalarımız devam ediyor. İlk tahminlerimiz fosfor bombası olabileceği yönünde. Hastalara kısıt imkanlarla tedavi uyguladık. Ama durumu ciddi olan hastalar var. Bunları kontrol altında tutuyoruz” dedi. Gelen hastaların bazılarının yüzlerinde de şişlik ve morarmalar olduğunu belirlediğini dile getiren Omar, “İnsanlarda görülen bu durum IŞİD’in son attığı silahlar arasında kimyasal olduğunu gösteriyor. Bu konuda herkesin duyarlı olması gerekiyor. Çünkü daha önce yapılan açıklamalarda IŞİD’in elinde kimyasal silah bulunduğu belirtiliyordu. Şimdi koalisyon güçlerinin saldırısı ile sıkışan IŞİD kimyasal silah kullandı” diye konuştu.