16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

IŞİD komutanı ile ilgili şok iddia: Eşini öldürüp...

Çeçen lider Kadirov'un bakanının kızı olan Seda, bir IŞİD militanı ile evlenmek için Suriye'ye gitti. İddiaya göre, IŞİD emirlerinden Ebu Ömer, Seda'nın evlendiği ve çocukluk arkadaşı olan militanı öldürerek onu kendi eşi yaptı.

30 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
IŞİD komutanı ile ilgili şok iddia: Eşini öldürüp...
IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırısını komuta ettiği iddia edilen liderlerinden Gürcü Ebu Ömer el-Şişhani, uzunca bir süredir dünya basınının gündeminde yer alıyor. Ebu Ömer’in Çeçen eşi Seda Dudurkaeva ise bugüne kadar pek basına yansımayan film gibi bir hikayeye sahip... 
 
Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov’un bakanı Asu Dudurkaev’in kızı olan genç kadın, lüks içinde korunaklı bir hayat yaşıyordu. Ancak, güzelliği ile nam salan Seda, 'radikalleşmeye' başlamıştı. Genç kadın, internet üzerinden Suriye’ye cihatçılara katılmaya giden bir Gürcü olan Hamzat ile tanıştı. Hamzat, IŞİD liderlerinden Ebu Ömer Şişhani’nin sağ koluydu. Gürcistan’ın aynı kentinde büyüyen ikili, çocukluklarında da komşuydu. Bir gün Hamzat yaralandığında, Seda onun yanına gitmeye karar verdi. Türkiye’deki aracıların yardımı ile Suriye’ye giden Seda, geri dönmeme kararı alarak Hamzat ile evlendi. Seda’nın IŞİD’e katıldığı ortaya çıkınca Kadirov, babasını ‘fanatik kızını kontrol edemediği için’ kabineden attı. Kadirov, Seda’nın geri dönmesini Çeçenistan için bir “onur meselesi” ilan etti. 
 
O sırada Hamzat’ın annesi Leila Açişvili, oğlu ile Skype üzerinden bağlantı kurmuş ve onu Suriye’de ziyaret etmek için rızasını almıştı. Çeçen yönetimi yetkilileri, Açişvili ile iletişime geçerek Suriye’ye gittiğinde Seda’yı da geri getirmesini istedi. 
 
GERİ DÖNMEDİ
 
Açişvili’nin Daily Beast sitesindeki anlatımına göre, Hamzat ve Seda oldukça yoksuldu. Ancak Açişvili’ye göre, Seda bu durumu umursamıyor ve Hamzat ile birbirlerini çok seviyor gibi görünüyorlardı. Açişvili, Seda’ya ailesinin onu çağırdığını söyleyince genç kadın, "Suriye’de özgür hissettiğini ve orada öleceğini" söyledi. 
 
Açişvili, Suriye’den Gürcistan’a döndükten 4 gün sonra Hamzat’ın ölüm haberi geldi. Hamzat öldükten sonra Seda da ailesinin yanına geri dönmeye karar verdi. Ancak Ebu Ömer buna izin vermedi ve “bir şehidin karısının yalnız bırakılamayacağını” belirterek Seda’yı kendi eşi yaptı. Ancak Ebu Ömer’in Hamzat’ı bilerek öldürdüğüne dair dedikodular yayıldı. Zira bir saldırıdan döndüğü sırada aracı havaya uçan Hamzat’ın ölümü şüpheli bulunuyor.