26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

IŞİD Musul'dan çıkacak iddiası

Şengal'deki operasyonun ardından Musul'da yaşayan Sunni aşiret liderlerinin IŞİD'e kenti savaşmadan terk etmelerini önerdiği, örgütün de bu öneriyi şartlı kabul ettiği iddia edildi.

21 Aralık 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
IŞİD Musul'dan çıkacak iddiası
Kaynak, Sünni Aşiret liderleri ve ileri gelenlerinden oluşan bir heyetin Musul’da örgütün tepe isimleri ile görüştüğünü ve kendilerine savaşmadan, daha fazla insanın ölümüne sebep olmadan kenti terk etmelerini önerdiklerini aktardı. 
 
Kaynak, ”Yakın zamanda Musul’a yönelik kapsamlı bir operasyon yapılması gündemde. Bu nedenle Musul kentinin de diğer kentler gibi yerle bir olmaması, diğer kentlerde olduğu gibi daha çok insanın ölmemesi için bu öneri sunuldu” dedi. 
 
IŞİD’in bu öneriye karşılık bazı şartlar ileri sürdüğünü belirten kaynak, ”IŞİD Musul’dan çekilme karşısında hayali bir para istedi. Bu paranın Irak hükümeti ve uluslararası koalisyon güçleri tarafından karşılanmasını istedi. İkinci şartları ise şu; Örgüt parça parça tüm güçlerinin Suriye’ye geçmesine müsaade edilmesini, bunun için de kendilerine güvenlikli bir koridor açılmasını istiyor” iddiasında bulundu. 
 
Kürdistan ve Irak’taki son operasyonlar ve hava saldırılarının ardından örgütün ağır darbeler aldığını ve bu yüzden Musul’dan çekilme konusunu tartışmaya yaklaştığını dile getiren kaynak, örgütün eski gücü ve korku salan imajından hayli uzak olduğunu da sözlerine ekledi. 
 
9 Haziran’da hiç bir direnişle karşılaşmadan Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul’u işgal eden IŞİD, dünya gündemine oturmuştu. 
 
Ardından Irak’ın orta kesimlerini işgal eden örgüt Kürdistan Bölgesi ile 1050 km’lik bir alanda sınır sahibi olmuştu. 
 
Musul ve Irak’ın diğer kentlerinde Irak ordusundan ele geçirdikleri silahla Irak ve Kürdistan’a saldıran örgüt, Bağdat ve Erbil kapılarına dayanmıştı. 
 
BasNews