19 Mayıs 2024 Pazar / 12 Zilkade 1445

İsrail Türkiye'den özür diledi

ABD, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilediğini açıkladı. Netanyahu, 'Mavi Marmara baskını ilişkileri bozduğu için üzgünüm' dedi. Başbakan Erdoğan da Netanyahu'nun özrünü 'Türk halkı adına' kabul etti. Başbakanlık açıklamasında, İsrail Başbakanı Netenyahu'nun Başbakan Erdoğan'a 'İsrail'in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dahil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibarıyla kaldırdığını ve sükunet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini' ifade ettiği bildirildi. Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Mavi Marmara baskını kurbanlarının ailelerine tazminat ödemeyi kabul ettiği de belirtildi.

22 Mart 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İsrail Türkiye'den özür diledi
İSRAİL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilediği bildirildi.

Netanyanu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdi ve "trajik sonuçların" kasti olmadığını söyledi.

Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün görüştüğü belirtildi ve liderlerin, 'büyükelçilerin yeniden atanması, Türkiye'de İsrail askerlerine karşı açılan davaların iptal edilmesi gibi iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda uzlaştığı' ifadelerine yer verildi.

Netanyahu'nun, Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdiğinin belirtildiği açıklamada, İsrail Başbakanı'nın 'trajik sonuçların' kasti olmadığını, İsrail'in yaptığı soruşturmaya göre saldırıda 'operasyonel hatalar' olduğunu söylediği kaydedildi.

Açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle İsrail'in 'pişmanlığını ifade ettiği' ve tazminat ödeme sözü verdiği de belirtildi.

Netanyahu açıklamada, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak can kayıplarına yol açmış olabilecek her türlü hatadan dolayı Türk halkından özür diledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze dahil Filistin topraklarındaki sivillerin hareketine ilişkin bazı sınırlamaların zaten kaldırıldığını ifade ederek, sükunet korundukça bu durumun devam edeceğini kaydetti.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını sebebiyle Türk halkından özür dilediğini, tazminat ödemeyi kabul ettiğini ve Gazze dahil Filistin topraklarına sivil halkın kullanacağı malların girişine ilişkin kısıtlamaları kaldırmayı kabul ettiğini bildirdi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi. Açıklamada, telefon görüşmesi talebinin İsrail tarafından geldiği ve yaklaşık 10 dakika süren görüşmede, Başbakan Erdoğan'ın, Netanyahu'ya, 'Türk ve Yahudi halkları arasındaki ortak tarihe dayanan ve yüzyıllardır süregelen güçlü dostluk bağlarına ve işbirliğine değer verdiğini' söylediği vurgulandı.

Başbakanlık açıklamasında, ayrıca Başbakan Erdoğan'ın, bölgenin barış ve istikrarı için hayati stratejik öneme sahip olarak gördüğü ilişkilerin son dönemde bozulmuş olmasının üzüntü verici olduğunu ifade ettiği belirtildi.

Açıklamada, Erdoğan'ın, Türkiye'nin İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli vizyon temelinde adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulmasına yönelik uluslararası ve bölgesel tüm çabalara desteğini yinelediğine işaret edildi.

-Erdoğan, Türk halkı adına özrü kabul etti-

Başbakanlık açıklamasında, 'Sayın Netanyahu, İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail adına Türk halkından özür dilemiş, Sayın Başbakanımız da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul etmiştir. İki başbakan, tazminat-ademi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır' ifadelerine yer verildi.

Netanyahu'nun ayrıca, İsrail'in sivil halkın kullanacağı malların Gazze dahil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükunet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini ifade ettiğine yer verilen açıklamada, iki liderin Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmak konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.

'SÜRPRİZ TELEFONU' OBAMA AÇIKLADI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Obama açıklamasında, "Umarım, Erdoğan-Netanyahu görüşmesi ilişkileri derinleştiriyor" dedi.

İsrail'deki iki günlük resmi ziyaretini tamamlayarak Ürdün'e geçen ABD Başkanı Barack Obama'dan "son dakika" bombası geldi.

ABD Başkanı Obama, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.

ABD'nin Türkiye ve İsrail ilişkilerine verdiği önemin altını çizen Obama, "Bölgesel barış ve güvenlik açısından Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine büyük önem veriyoruz" dedi.





'DERİN İŞBİRLİĞİ' VURGUSU
Obama açıklamada, "Görüşmenin iki lider arasında bu ve diğer birçok mücadele ve fırsat konusunda daha derin işbirliği sağlayacağından umutluyum" dedi.

EN SON TEMAS VAN DEPREMİNDE
Mavi Marmara saldırısında 9 Türk'ün öldürülmesinin ardından Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler donma noktasına gelmişti.

Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasında en son 2011'deki Van depreminde bir telefon görüşmesi gerçekleşmişti.

Van depreminde Erdoğan'ı arayan Netanyahu, geçmiş olsun dileğinde bulunmuş ve yardım teklifinde bulunmuştu.



NE OLMUŞTU?

İsrail 31 Mayıs 2010'da İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi'nin organize ettiği ve Gazze'ye insani yardım taşıyan 6 gemiye, Akdeniz'de, İsrail'den 70-80 mil (130-150 kilometre) açıktaki uluslararası sularda saldırmıştı.

Olay, gemilerde bulunan aktivistlerden bir kısmının öldürülmesi, bir kısmının yaralanması ve gemilerin yolcularıyla birlikte rehin alınması ile sonuçlandı.

İsrail savaş gemileri, uluslararası sularda seyretmekte olan yardım gemilerine denizden ve havadan komando çıkarttı.

Altı gemiden beşi İsrail tarafından ele geçirildi. 9 yolcu Mavi Marmara'ya çıkan İsrailli komandolar tarafından öldürüldü.