16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Kanada'da Türk şehitleri için anıt

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk milletinin, görevleri başında iken Ermeni terörüne kurban giden diplomatlarını asla unutmayacağını söyledi.

AA21 Eylül 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kanada'da Türk şehitleri için anıt
Kanada Dışişleri Bakanı John Baird'in davetlisi olarak bu ülkede bulunan Davutoğlu, Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği Askeri Ataşesi iken 1982 yılında Ermeni terör örgütü ASALA militanlarınca şehit edilen Kurmay Albay Atilla Altıkat ve şehit Türk diplomatları anısına başkent Ottawa'da yaptırılan Şehit Türk Diplomatları Anıtı'nı açtı. Açılışa Kanada Dışişleri Bakanı Baird de katıldı.

Burada konuşma yapan Davutoğlu, anıtın, görevi başında can veren tüm terör kurbanı diplomatların ansına yapıldığını söyledi. Anıtın yapımının tamamlandığı günlerde ABD'nin Trablus Büyükelçisi'nin de yaşamını yitirdiğini hatırlatan Davutoğlu, şehit Albay Altıkat'ın öldürüldüğü 27 Ağustos tarihinin, aynı zamanda topraklarında ilk uluslararası terör saldırısına şahit olan Kanada toplumu için de önemli olduğunu vurguladı.

"Bu anıt, terörün kınanmasının anıtıdır" diyen Davutoğlu, anıtın yapımına katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Törene katılan şehit Albay Altıkat'ın eşi Ayla Altıkat ve çocukları Göker ve Zeynep'e hitabeden Davutoğlu, "Ayla hanım, sevgili Göker ve Zeynep. Bu vesileyle sizlere en samimi taziye dileklerimi sunar, Allah'ın rahmetinin merhumun üstünden eksik olmamasını dilerim. Bizim kültürümüzde şehitler ölmez. Eminim onun ruhu şu an bizimledir. Büyük acınızı paylaşmamıza izin verdiğiniz için de ayrıca teşekkür ederim. Ayrıca yıllarca metanetli duruşunuz için de Türk milleti adına teşekkür ederim. Dünyanın değişik yerlerinde hayatlarını vermiş şehitlerimiz hiçbir zaman unutulmayacaktır" dedi.

Törende konuşan Kanada Dışişleri Bakanı Baird de Albay Atilla Altıkat'ın şehit edilmesinin son derece üzücü olduğunu belirtti.

-Büyükelçilikte anma töreni

Anıt açılışının ardından büyükelçilik binasına geçen Davutoğlu, burada şehit Albay Altıkat için düzenlenen anma törenine katıldı.

İstiklal marşı ile başlayan törende, şehit Albay Altıkat ve tüm şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Bakan Davutoğlu, büyükelçilikte, bölgedeki Türk toplumu üyeleri ile de sohbet etti.

Törenin ardından Davutoğlu, Kanada Dışişleri Bakanı Baird ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Görüşmede, Suriye ve İran konusu ele alınırken, iki bakanın ticari ve ikili ilişkileri geliştirme kararı aldıkları belirtildi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra Kanada'dan New York'a geçti.