20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Kasap bir de ödül istedi

Bosna savaşında onbinlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan ‘Sırp kasap’ Radovan Karadziç, yargılandığı Lahey Adalet Divanı’nda savaş sırasında acıları hafiflettiğini, yaptığı iyi şeyler için de ödüllendirilmesi gerektiğini söyledi.

DIŞ HABERLER 17 Ekim 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kasap bir de ödül istedi

Savaş suçundan tutuklu bulunan Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadziç, hakkında ileri sürülen soykırım ve toplu katliam suçlamaları reddetti. Hollanda’nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde bugün savunmasına başlayan Karadziç, savaşı önlemeye çalıştığını ileri sürdü. O dönemde halkın acılarını dindirdiğini savunan Karadziç, sakin bir sesle savaşta ölenlerin sayısının medyada verilenin dörtte biri olduğunu, zafere yakın olduğu zamanlarda Bosna Sırp ordusunu kendisinin pek çok kere durdurduğunu ileri sürdü. Bosnalı Sırp lider bu dönemde barış anlaşmasına varmaya çalıştığını, insani önlemler aldığını ve uluslararası hukuka saygılı davrandığını da iddia etti.  Savaşı önlemek için mümkün olan insani her şeyi yaptığını ve insanların  çektikleri acıları hafiflettiğini kaydeden Karaciç, yaptığı iyi işlerden dolayı ödüllendirilmesi gerektiği düşüncesinde olduğunu dile getirdi.

Srebrenitsa ile alakası yokmuş

Müslümanlara karşı olmadığını anlatan Karaciç, savaş suçlarını önlemeye çalıştığını ifade etti.

Srebrenitsa’da yaşanan katliamda  hayatlarını kaybedenlerle bir ilgisinin olmadığını da iddia eden Sırp Kasap  Karaciç, Srebrenitsa’da sivilleri korumak için emir verdiğini ileri sürdü. Eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde 3 yıldır yargılanan Karadziç’e mahkemeye, savunma yapması için 300 saat süre vermişti. Savunma için istediği 600 saatlik isteği reddedilen Karadziç’in, 500’den fazla tanık çağıracağı belirtiliyor. 67 yaşındaki Karadziç, 13 yıllık firarın ardından 2008 yılında Belgrad’da bir otobüste yakalanmıştı.

BOSNA HERSEK’İ 42 AY BOMBALADI

Lahey Adalet Divanı’nda yargılanan “Sırp Kasabı” lakaplı Radovan Karadziç, 1990’lı yılların başında yaşanan Bosna Savaşı sırasında soykırım yapmak, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemenin de aralarında olduğu 10 ayrı suçtan hakim karısında bulunuyor. Karadziç, ayrıca 8 bin kadar Müslümanın öldürülmesiyle sonuçlanan Srebrenitsa soykırımdan ve 1992-1995 yılları arasında işgal altında tutulan Saraybosna’da hayatlarını kaybeden on binlerce kişinin ölümünden de sorumlu tutuluyor. Karadziç’in halen yargılandığı suçlamalara Saraybosna kentinin kuşatma altında tutulduğu 44 ay boyunca 12 bin sivilin öldüğü topçu ve keskin nişancı saldırılarının emrini vermek de dahil. 67 yaşındaki Sırp Kasap Karadziç, kendisi gibi savaş suçundan yargılanan Ratko Mladiç’le birlikte Lahey’deki Scheveningen hapishanesinde tutuluyor. AA LAHEY