19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kıbrıs'ta dini liderler bir araya geldi

Kıbrıs'ta dini liderler, İsveç Büyükelçiliği konutunda düzenlenen yemekte bir araya geldi.

AA18 Eylül 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kıbrıs'ta dini liderler bir araya geldi

Kıbrıs'ta dini liderler, İsveç Büyükelçiliği'nde düzenlenen yemekte bir araya geldi. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, gerçekleştirilen görüşmeyi, "çok iyi ve ilham verici bir toplantı” olarak değerlendirdi.

KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Ermeni Başpisikoposu Nareg, Maronit Başpisikoposu’nun Temsilcisi Latin Papazı George Kraj’ın katıldığı yemekte, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ve İsveç Büyükelçisi Klas Gierov da hazır bulundu. 

Yemek sonrası açıklama yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide,  dini liderlerin bir araya gelerek gerçekleştirdiği görüşmeyi "çok iyi ve ilham verici bir toplantı” olarak değerlendirdi. 

Dini liderlerin adanın yeniden birleştirilmesi için süren çalışmaları desteklerini ifade eden Eide, dini liderlerin toplumu ve liderleri çözüme teşvik için üzerilerine düşen önemli görevi yerine getirdiklerini kaydetti. 

Geçmişte her iki toplumun da çok acılar çektiğini, geçmişin değiştirilemeyeceğini ancak geleceği değiştirmenin iki toplumun elinde olduğunu ifade eden Eide, “Çözümsüzlüğün doğurabileceği çarpıcı olumsuzluklar var. İlerleme sağlamak için çok önemli bir zaman” diye konuştu. 

Liderlerin, dini farklılıkların politik çıkarlar için kullanılmamasına önem verdiğini kaydeden Eide, “Buradaki tüm dini temsilcilerin ortak düşünceleri insanlık, insan hakları ve hoşgörü. Bu önemli bir mesajdır" ifadelerini kullandı. 

Atalay: “Dini liderler olarak üzerimize düşen rolü iyi belirlememiz lazım"

Din İşleri Başkanı Talip Atalay da adanın Osmanlı İmparatorluğu’nun idaresinde olduğu dönemlerde, uzun bir süre dini grupların barış içerisinde yaşadığını, bunun yeniden başarılabileceğine inandığını söyledi.

“Dini liderler olarak üzerimizi düşen rolü iyi belirlememiz lazım" diyen Atalay, "Dinin dili siyasetin dilinden uzak durması gerekir. Her inancın barış dilini kullanması çok önemlidir" diye konuştu.

Kıbrıs'ta barış sürecine katkı vermek istediklerini ifade eden Atalay, Başpiskopos’un olumlu katkılarıyla çok güzel işler yapılabileceğine inandıklarını, Güney Kıbrıs’a geçmesine müsaade edilmeyen kesimlere bayramda Hala Sultan Tekkesi’ni ziyaret imkanı verilmesinin, çok önemli olduğunu ifade etti.

Hristosdomos: "Kıbrıs’taki sorun dini değil siyasidir"

Başpiskopos Hristosdomos ise  adadaki tüm etnik grupların birlikte yaşaması için başlatılan dini diyalog çalışmalarına desteklerini sürdüreceklerini, dini liderler arası görüşmelerin meyve vermeye başladığını kaydetti.

Kıbrıs’taki sorunun dini değil siyasi olduğunu kaydeden Hristostomos, dinler arası ilişkilerin geliştirilmesi için Kilise’nin kapısının her zaman açık olduğunu ifade etti.