18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Myanmar'da müslüman avı

Myanmar’da Budistlerin Müslümanlara saldırıları dinmiyor. Yüzlerce motosikletli Budist, Müslüman mahallelerini, camileri, evleri ve dükkanları yaktılar. Polisin izlemekle yetindiği olaylarda ölü ya da yaralı sayısı hakkında bilgi yok.

DIŞ HABERLER30 Mayıs 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Myanmar'da müslüman avı

Myanmar’da Budistlerin Müslümanlara karşı saldırıları artarak devam ediyor. Shan bölgesinde Müslüman bir gencin Budist bir kadını yaktığı dedikodusu üzerine yüzlerce Budist, Müslüman mahallelirini bastı. Motorsikletli Budist çeteler ellerinde kamalar, palalar ve kılıçlarla gördükleri Müslümanlaral saldırdılar.

Saldırılarda onlarca evin yanı sıra bir cami ve bir de yetimhane yakıldı. Cami ve dükkanlar yakılırken itfaiyenin müdehale etmediği de tanıklar tarafından belirtildi. Güvenlik güçlerinin saldırganlara karşı hiçbir şey yapmadığı  belirtildi. Shan eyaletindeki bu olaylar ise bu yıl Myanmar  müslümanlara karşı yapılan üçüncü büyük saldırı olarak ifade ediliyor. Mart ayında da Meiktila bölgesinde dinsel içerikli saldırılarda 44 müslüman hayatını kaybetmişti. Nisan ayında yine Budistler müslümanların evlerine saldırmış ve yüzlerce ev yakılıp yıkılmıştı.

Hükümet sözcüsü cami bile diyemedi

Saldırılar sürerken hükümet sözcüsünün yaptığı açıklama ise saldırganlara karşı ‘müsamahakarlığı’nı da gözler önüne serdi. Devlet Başkanlığı Sözcüsü konuşmasında ‘cami’ ismini bile kullanmadan ‘bazı ibadet yerleri zarar gördü’ dedi. Sözcü açıklamasında ‘dini simgelere zarar vermek, toplumda dinsel şiddeti meşru göstermek demokrasimize zarar veriyor’ açıklaması yaptı. Myanmar’da geçtiğimiz yıldan bu yana Müslümanlara karşı sistemli ve organize saldırılar yapılıyor. Geçen yıl çok kötü koşullarda yaşayan Arakan Müslümanlarını hedef alınmış ve yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırılarda binlerce kişi de evlerini terk etmişti.