19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ordu,arabuluculuk yapılması talebinin hükümetten geldiğini duyurdu

İçişleri Bakanı Han: 'Eğer çatışma çıkarsa kan dökülürse bunun sorumlusu PTI ve PAT olacak'

AA29 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ordu,arabuluculuk yapılması talebinin hükümetten geldiğini  duyurdu

Pakistan Ordusu Sözcüsü Tümgeneral Asım Bajwal, Pakistan Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı General Raheel Sharif'in, siyasi krizin çözümünün kolaylaştırılması için "hükümetin talebi üzerine Pakistan Halk Hareketi (PAT) ve Pakistan Adalet Hareketi (PTI) liderleriyle görüştüğünü" belirtti.

Başbakan Navaz Şerif'in ordunun arabuluculuk yapması talebinin "gösteri yapan partilerin liderlerinden geldiğini", PAT Lideri Tahir-ul Kadri'nin de "ordunun devreye girmesinin hükümetin talebi" olduğunu idda etmesi üzerine Pakistan Ordusu açıklama yaptı.

Ordu Sözcüsü Tümgeneral Asım Bajwal, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Siyasal krizin sona erdirilmesinde Genelkurmay Başkanı'ndan arabuluculuk yapılması hükümet tarafından istenmiştir" ifadesini kullandı.

Pakistan İçişleri Bakanı Nisar Ali Han ise bu açıklama üzerine başkent İslamabad'daki Pencap Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Tümgeneral Bajwal'ın duyurusunun hükümetin bilgisi dahilinde yapıldığını" ileri sürdü.

Hükümetin, ordunun arabuluculuk yapmasını istemediğini dile getiren Han, "Başkentin güvenliği zaten orduya devredilmiş durumda. Ordu PAT ve PTI ile görüşebilme yetkisine sahip ancak Başbakan Şerif ile General Raheel Sharif'in görüşmelerinden istifade ederek yanlış anlaşılmalara sebep oluyorlar'' ifadesini kullandı.

-"Kan dökülürse sorumlusu PAT ve PTI olacak"-

Ordunun siyaset ile hiçbir alakası olmadığına vurgu yapan Han, ''PAT ve PTI ile müzakere için her türlü yolu denedik. Anayasa Mahkemesi tarafından oluşturulan komiteye bile güvenmediler. Son olarak orduya güvendiklerini, o yüzden ordu devreye girmek zorunda bırakıldı. Orduyu kendi çıkarları için kullanmak istiyorlar'' şeklinde konuştu.

Gösteri yapan her iki partiye "Çok hassas devlet binalarının bulunduğu bölgeyi işgal ederek, nükleer silaha sahip bir üllkeyi dünyaya alay haline getirdiniz" diye hitap eden Han, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz en başından beri sabırlı davrandık, kan dökülmesine yol açacak olayların yaşanmaması için çaba gösteriyoruz. Niyetimiz şiddet kullanmak, engel olmak olsaydı bunu en başında yapardık. Eğer çatışma çıkarsa kan dökülürse bunun sorumlusu PTI ve PAT olacak. Devlet binaları, ordu birlikleri tarafından korunuyor. İçeri girmeye çalışarak askerleri seçim yapmak zorunda bırakmayın. Askerlerimiz Taliban'a karşı operasyonun devam ettiği Kuzey Veziristan'da olması gerekiyor burada değil.'