27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Peşmergeler düzenli orduya geçiyor

Irak Kürdistan Peşmerge Bakanı Helgurt Hikmet, 4 yıl önce çalışmalarına başladıkları Peşmerge Güçleri’nin Birleştirilmesi Projesi’nin Kürdistan Parlamentosuna sunulduğunu ve önerinin Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani tarafından kabul edildiğini açıkladı.

ŞEYHMUS ÇAKAN1 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Peşmergeler düzenli orduya geçiyor

Irak’ta Peşmerge gücü bulunan PDK, YNK ve diğer bazı partiler kendilerine bağlı askeri güç oluşturabiliyordu. Önerinin Barzani tarafından onaylanmasıyla birlikte Peşmerge’nin parçalı durumu ortadan kaldırılarak ulusal ordu kurulacak. Tüm güçlerin Peşmerge Bakanlığı çatısı altında toplanacağını söyleyen Peşmerge Bakanı Helgurt Hikmet, çalışmaların önümüzdeki 6 ay içerisinde gerçekleştirileceğine vurgu yaptı. Hikmet, ‘’Bu yasa sadece Peşmerge güçlerini kapsıyor, diğer güvenlik birim ve kurumlarını kapsamıyor. Yani polis ve diğer asayiş birimlerinin yapısını belirleyen kendi yasaları var ve bu birimlerde çok başlılık sözkonusu değil’ dedi.

Güvenlik birimlerinin bağlı oldukları partilerin bayrağı yerine, Kürdistan bayrağını kullanmaları konusunun bu yasayla bağlantılı olmadığını, bunun Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın kararı olduğunu söyledi. Bu karar ile güvenlik birimleri ilişkili veya bağlı oldukları siyasi partilerin bayrakları yerine Kürdistan bayrağını kullanacak. Uluslararası yardım ve silahların Peşmerge Bakanlığı’nın zimmetine girdiğini söyleyen Hikmet, “Peşmerge Bakanlığı bu malzemeleri ihtiyaca göre dağıtıyor. Askeri malzeme ve silahlar Peşmerge dışındaki hiçbir güç veya oluşuma verilmemektedir’’dedi.

BARZANİ’DEN ŞARTLI DESTEK

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi, Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Şii Ulusal İttifakı Lideri Haydar el-İbadi’ye destek şartlarını açıkladı. 

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani başkanlığında tüm siyasi parti liderleri ve temsilcilerinin katılımıyla Erbil’de gerçekleştirilen toplantı ardından, Bağdat’ın yeni hükümetine verilecek desteğin koşulları açıklandı. Buna göre Kürdistan Bölgesinin şartları şöyle:

1- Merkezi hükümetin, Kürdistan Bölgesi’ne ödenmediği bütçedeki payın verilmesi,

2- Merkezi ordudan Peşmerge’ye verilmesi gereken ancak şimdiye dek aktarılmayan lojistik desteğin sağlanması, 

3- Irak’ın yeni sürecinde Anayasa’ya bağlı kalınması.

Kürdistan Bölge Başkanlığı’nın resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Kürdistan yönetimi ilk olarak Irak genel bütçesinden hakları olan payın verilmesini talep etti.  Merkezi hükümetin, 8 aydan bu yana Erbil yönetiminin bütçedeki payını vermediği ve memur maaşlarını göndermediğine dikkat çekildi. Bağdat’ın yaklaşık olarak Kürdistan’a 7 milyar dolar borçlu olduğu kaydediliyor.

5 KÖY IŞİD’TEN TEMİZLENDİ

Musul’un Zummar ilçesinin son durumu hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Peşmerge Komutanı Nazım Nafiz, “Peşmergeler ilerlemeye devam ediyor. IŞİD militanları ağır darbeler aldı. 5 köy IŞİD unsurlarından temizlendi’’ dedi.