20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Rafsancani'den, Hamaneyi'nin kardeşine sert cevap

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Kurumu (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani, dini lider Ali Hamaneyi'nin büyük kardeşi Muhammed Hamaneyi'nin 'Rafsancani, ABD'yle işbirliği yaptı' sözlerine sert cevap verdi.

AA17 Aralık 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Rafsancani'den, Hamaneyi'nin kardeşine sert cevap
Rafsancani'nin resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Muhammed Hamaneyi "kindarlık ve İran İslam Devleti kurucusu Ayetullah Humeyni'nin fikirlerine karşı olmakla" suçlandı.
 
Ayetullah Humeyni ile Rafsancani'nin birlikteliğine işaret edilen açıklamada, "Muhammed Hamaneyi'nin iddialarıyla İmam Humeyni'yi de zan altında bırakılıyor. Onun açıklamalarına göre Humeyni, devrimde Amerika için faaliyet gösteren kişilerle çalışmış, önemli kararlarını onların yönlendirmesiyle almıştır" ifadesine yer verildi.
 
Humeyni'nin vefatının ardından Uzmanlar Meclisi üyelerine "dini liderlik makamı" için kardeşi Ayetullah Hamaneyi Rafsancani'nin tavsiye ettiği hatırlatılan açıklamada, "Bu takdirde Humeyni'nin ardından Ayetullah Hamaneyi de Amerika tarafından aldatılmıştır" değerlendirmesi yapıldı.
 
Dini lider Hamaneyi'nin olanlara sessiz kalmasının eleştirildiği açıklamada, "Seyrediyorlar, susmayı tercih ediyorlar" ifadesi kullanıldı.
 
Muhammed Hamaneyi'nin, devrim öncesi ve sonrası müspet bir sabıkasının olmadığı savunulan açıklamada, devrimin değerlerini savunduklarını iddia eden bazı basın yayın kuruluşlarının, yapılan hakaret ve açıklamaları sırf Rafsancani'yi karalamak için yayınlamaları da eleştirildi.
 
Geçen hafta, Remzi Ubur Dergisine konuşan Muhammed Hamaneyi, Rafsancani'yi "Amerika hesabına çalışmak ve kardeşinin makamında gözü olmasıyla" suçlamıştı. Bunun üzerine Humeyni'nin Eserlerini Yayınlama Kurulu Başkanı ve Ayetullah Humeyni'nin torunu Hasan Humeyni, eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani hakkındaki iddialara tepki göstermişti.