24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Rusya: ABD, Suriye’ye yoğun saldırı planlıyor

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, Beşşar Esed'i devirmek için Suriye'ye yoğun saldırı planladığını söyledi.

ST. PETERSBURG (CİHAN) 6 Eylül 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Rusya: ABD, Suriye’ye yoğun saldırı planlıyor
St. Petersburg'da gerçekleşen G20 zirvesi çerçevesinde Interfax'a değerlendirmede bulunan Puşkov, "Obama'nın kişisel olarak Suriye'de savaş istemediği yönündeki genel kanıya rağmen, ben Obama'nın duruşunu değiştirdiğini düşünüyorum. Sadece saldırı değil, Suriye'de yoğun bir operasyon planlıyor." dedi.

Obama'nın 2008 seçimlerinde rakibi John McCain'in düşüncelerine sahip olmaya başladığını iddia eden Puşkov, "Her durumda, Esed'in askeri potansiyelinin yok edilmesine yönelik yoğun saldırı düşüncesini McCain önermişti. Bu uzan zamandan bu yana ABD yönetiminde etkili. Şimdi de Obama yönetimi bu senaryodan etkilenmiş durumda." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Suriye'ye düzenli ordu göndermeyeceğini, silahlı muhalefete operasyonla eş zamanlı destek verileceğini belirten Puşkov'a göre saldırı Libya senaryosuna benzeyecek. Esed hükümetinin askeri operasyon yapamaz hale gelmesi için her şey yapılacak, sonra da Libya'da olduğu gibi rejim değişecek.

Puşkov'a göre Suriye'ye yönelik askeri operasyon nükleer silahların yayılmasına neden olacak. Bir çok ülkenin kendini savunmak için nükleer silah edinmeye çalışacağını iddia eden Puşkov, "ABD hegemonik güç olarak kendi çıkarlarını korumak için saldırı yapıyor. Nükleer silahı olmayan ülkeler de bunu edinmek isteyecek. Çünkü sadece nükleer silahlar Amerikan saldırısına karşı güvence oluşturabilir düşüncesi oluşuyor." dedi.

Puşkov, ABD'nin başladığı savaşları bitiremeden yeni bir savaşa girmek üzere olduğunu, orta vadede bu durumun ABD'ye negatif etkisi olacağını savundu. Puşkov'a göre ABD kimyasal saldırı iddiaları ile ilgili toz bulutu dağılmadan bir an önce Suriye'ye operasyon düzenlemek istiyor.