26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Rusya sevkiyatı durduracak ama bir şartı var

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de çatışan tarafların silahsızlanmasına destek verebileceklerini, Suriye muhalefetine yönelik silah tedarikinin durdurulması yönünde adımlar atılması durumunda, kendilerinin de bu yönde adım atabileceklerini söyledi.

8 Mart 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Rusya sevkiyatı durduracak ama bir şartı var
Lavrov’un BBC’ye yaptığı özel açıklamalar Rusya Dışişleri Bakanlığı internet sayfasında yayınlandı. Suriye’de çatışan tarafların silahsızlanması ile ilgili konu ilk kez BM desteğinde Cenevre’de yapılan toplantıda ele alınmıştı. Lavrov, muhalefete silah sevkiyatının devam etmesinin tarafların silahsızlandırılması yönündeki çalışmalara zarar verdiğini savundu.

“Biz bir kısım açıklamalar bekliyoruz… Eğer cevap alırsak, çatışmada tarafların silahsızlanması için biz de bir kısım adımlar düşünebiliriz. Ancak şimdiye kadar somut bir şey olmadı.” ifadelerini kullanan Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya hava savunma sistemleri sattıklarını, bunun iç çatışmalarda kullanılmadığını savundu. Lavrov’a göre Suriye’ye verilen birkaç helikopter kara savunma gücünün üstünlüğüne etki edecek potansiyelde değil. Rusya, Suriye’ye silah satışı ile ilgili eski anlaşmaları yerine getirdiğini, yeni kontratlar imzalamadıklarını savunuyor.

Esed’in koltuğunu bırakması için baskı yapmayız

Rusya’nın Beşşar Esed’in koltuğunu bırakması için baskı yapmayacağını yineleyen Lavrov, Suriye muhalefetinin iktidarla görüşme yönündeki yaklaşımlarının Rusya açısından memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Lavrov, “Biz rejim değişikliği oyunu içinde değiliz. İç çatışmalara müdahil olunmasına karşıyız. Suriye’yi kimin yöneteceğine karar vermek bizim işimiz değil. Bu Suriyelilerin kararı olmalı.” dedi.

Suriye’de diyalog sürecinin başlaması ve insanların yaşamının korunması için herhangi bir ön şart konulmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Lavrov, “Birileri önce Esed gitmeli diyorsa, onların başka ön şartları olduğu anlamına geliyor. Esed kendisi bir çok kez iktidardan ayrılmayacağını söyledi.” hatırlatmasında bulundu.