20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Snowden'dan Putin'e sürpriz soru

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Direkt Hat' programında halkın karşısına çıkarak, soruları yanıtladı. Programın sürpriz konusu ise CIA eski çalışanı Edward Snowden oldu.

17 Nisan 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Snowden'dan Putin'e sürpriz soru
"Direkt Hat" programında saatlerce halkın sorularını yanıtlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizinden özel yaşamını kadar birçok konuda görüşlerini Ruslarla paylaştı.

Programın sürpriz konuğu ise, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın dinleme ve izleme programını basına sızdıran CIA eski çalışanı Edward Snowden oldu.

Rusya'nın siyasi sığınma tanıdığı Snowden, Putin'e sorusunu video konferans yöntemiyle iletti. Snowden, Putin'e, "Rus devleti milyonlarca insanın iletişim bilgilerini kaydediyor mu?" sorusunu yöneltti.

Putin soruya cevap vermeden önce bir hatırlatmada bulunarak şunları söyledi: "Sayın Snowden, sen eski bir ajansın, bende öyle. Onun için bu soruya profesyonellerin anlayacağı dilden cevap vereceğim. Rusya telefon görüşmelerini ve internet bilgilerini kaydetmek için belirli araçlar kullanmakta. Ancak bu sadece bir mahkeme kararıyla olabilir. ABD'deki gibi bir durum bizim ülkemizde olmaz. Rusya'da gizli bir dinleme ve izleme programı uygulanmıyor."

ABD İSTİHBARATINA SUÇLAMA
Putin, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun gizli dinleme ve izleme programının istihbarat örgütlerine olan güveni zedelediğini iddia etti.

'KİEV YÖNETİMİ SUÇ İŞLEDİ'
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 3 saat süren programda, Ukrayna konusundaki soruları da cevapladı.

"Kiev yönetimi, ülkenin doğusundaki olayları bastırmak için silah kullanarak suç işlemiştir" diyen Putin, Kiev ve Batı'nın "Ukrayna'nın doğusunda Rus askerleri var" iddialarını yalanladı.

Putin, "Bunların hepsi yalan. Ukrayna'nın doğusunda hiçbir Rus askeri birliği yok. Ne özel birlik, ne de askeri eğitmenler var. Onların hepsi bölge yerlisi" dedi.

DÖRTLÜ UKRAYNA GÖRÜŞMESİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cenevre'deki Dörtlü Ukrayna görüşmesinin göstermelik olmaması gerektiğini belirterek, "Bu toplantıdan bir sonuç alınmalı" şeklinde konuştu.